Aktualno knjige POP COOLTURA TOP VIJEST

Ken Parker: Povratak najvećeg anti junaka Divljeg zapada

Nakon toliko godina na kioske se vratio Ken Parker – legendarni western junak kojeg su daleke 1977. kreirali Giancarlo Berardi i Ivo Milazzo. Omiljen i kod publike i kritike serijal je napravio veliki zaokret u pristupu western tematici. Iako je radnja smještena u drugu polovicu 19. stoljeća autori progovaraju o aktualnim temama kao što su rasizam, čovjekov odnos prema Bogu, ekologija, smrtna kazna, ovisnost o drogama , homoseksualnost … da spomenemo samo neke. Ken je traper, vojni izviđač, detektiv, pisac, šerif, bjegunac … Svojom ‘nesposobnošću’ da bude klasični crno – bijeli strip junak, svojom ljudskošću, nesigurnošću i greškama koje bi redovito skupo plaćao privukao je i zahtjevniju čitateljsku publiku i kao takav predstavljao svojevrsnu revoluciju u dotadašnjem izdavaštvu svima nam znane talijanske kuće ‘Sergio Bonelli editore’

Inspiraciju za lik njegov je tvorac Giancarlo Berardi pronašao u Robertu Redfordu iz filma Jeremiah Johnson redatelja Sidney Pollacka. To nije nikakvo čudo jer Kenove priče obiluju književnim, stripovskim, a ponajviše filmskim citatima, a kroz priču se pojavljuje velik broj stvarnih povijesnih ličnosti (od generala Custera i Billy the Kida do Sherlocka Homesa i Marilyn Monroe.) Ono što je posebno zanimljivo je da se Kenov lik iz epizode u epizodu mijenja, sazrijeva i – stari. Zahvaljujući takvom inovativnom stilu i pristupu postao je svojevrsni Corto Maltese Divljeg zapada.

Nakon što je naša najpoznatija izdavačka kuća ‘Fibra’ izbacila kompletan serijal (80 epizoda) u luksuznom, tvrdoukoričenom izdanju ovoga puta se u suradnji sa ‘Strip Agentom’ krenulo u kiosk izdanja što je u ovoj posvemašnjoj krizi izdavaštva potez za svaku pohvalu. Svaki omnibus zadrži po tri epizode (skoro 300 stranica) i izlazit će jednom mjesečno.
Kene, dobro nam došao natrag …

Igor Jelovčić

Komentari

Reklame