Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Politička aktuala POP COOLTURA showbiz teatar Zabava

Poduplani Pussy Riot u Zagrebu: Ruske anarho punkerice i punkeri na performansu za braću Slavene

Zbog velikog interesa za nastup ruske punk anarhističke svite Pussy Riot zakazanog za ponedjeljak 3. prosinca u zagrebačkom kinu Tuškanac, bit će održan i dodatan nastup iste večeri. Jedne od najhrabrijih svjetskih umjetničkih aktivistica promoviraju novu verziju performansa “Riot Days”, a dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Kada su u drugom poluvremenu finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske na teren utrčali jedan policajac i tri policajke, u početku nikome ništa nije bilo jasno. Nogometni reprezentativci reagirali su sukladno stanju na terenu: dobro raspoloženi Kylian Mbappé je s policajkom koja je prekinula meč razmijenio high five pozdrav, dok je živčani Dejan Lovren počeo agresivno naguravati mladića odjevenog u policijsku uniformu u želji da se prekinuti meč što prije nastavi. Finalna utakmica je ubrzo nastavljena, a još prije završetka internetom se proširila vijest kako je dotičnu protestnu akciju ostvarila ozloglašena umjetnička skupina Pussy Riot.

Proslavljena sličnim umjetničkim akcijama na čelu s najpoznatijom: snimanjem spota za pjesmu “Punk prayer: Mother of God Drive Putin Away” u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi nakon čega su tri članice grupe završile u višemjesečnom pritvoru. No, ta dva najpoznatija performansa grupe Pussy Riot tek su vrh sante leda njihovih neustrašivih pokušaja da skrenu pažnju na represivnost Putinovog režima zbog čega su njihovi članovi i članice često hapšeni, premlaćivani pa čak i javno bičevani od strane Kozačke garde u Sočiju tijekom Olimpijskih igara. Svojim prepoznatljivim vizualnim identitetom Pussy Riot su već davno nadišli granice getoiziranog kruga umjetničkih performera te postali dio pop kulture gostujući u popularnim TV serijama poput “House of cards” ili na koncertima megazvijezda poput Madonne, dok ih povjesničari umjetnosti već sada stavljaju u najviši rang aktivističke umjetnosti.

 

HRFF ima zadovoljstvo ove godine po prvi put ugostiti te uživo predstaviti članove Pussy Riot koji će izvesti svjetsku premijeru svog performansa “Riot Days” u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom. Maskirani i obavijeni velom tajne gostovat će u Zagrebu. Policija ih čeka.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame