Aktualno Glazba knjige POP COOLTURA

70 priča o albumima: Starci o starima – glazbena antologija i pljesak za kraj

Povodom obilježenog Nacionalnog dana albuma, Hrvatska diskografska udruga predstavila je knjigu sa 70 priča glazbenih kritičara Hrvoja Horvata i Zlatka Galla te time prikazala neke od najznačajnijih glazbeno-umjetničkih djela hrvatske diskografije.

Početkom tjedna je održano predstavljanje knjige 70 priča o albumima povodom 70 godina od prvog izdanja. Knjiga je izašla povodom Nacionalnog dana albuma koji je Hrvatska diskografska udruga po prvi put obilježila ove jeseni 13. listopada, a priče su zapisali cijenjeni glazbeni kritičari Zlatko Gall i Hrvoje Horvat. Tiskano izdanje čiji je format prvi ovakav projekt HDU-a, predstavljeno je u društvu brojnih glazbenih znalaca i stručnjaka te ljubitelja glazbene umjetnosti. O knjizi su govorili autori, a s njima i predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac, dopredsjednik udruge Branko Komljenović te urednik knjige Siniša Škarica, dugogodišnji urednik brojnih izdanja Jugotona i Croatia Recordsa. Razgovoru su se pridružili i Ranko Balen (Grupa 220) te Željko Bebek kao nekadašnji član grupe Bijelo dugme, jer upravo su se priče o albumima njihovih sastava pronašle u knjizi.

Hrvatska diskografska udruga svojim radom od samih početaka prati svjetske trendove, a upravo ovakvi projekti su primjer svjetske prakse. U ovoj je knjizi predstavljeno tek 70 albuma od pojave diskografije kod nas do danas, no prava je istina da postoji puno više diskografskih uspješnica koje ćemo se potruditi zabilježiti u nekom novom izdanju. Događaju se novi pogledi na glazbu, događa se jedna nova generacija glazbenika o kojima će se imati što reći. Mi smo sretnici na ovim prostorima kada je o glazbi riječ, i možemo se pokazati zavidnim postotkom uspješnih izdanja“, rekao je Želimir Babogredac, predsjednik HDU-a.

U knjizi se, među 70 priča o albumima, nalazi prvi album na našim prostorima – album Ive Robića, Pjeva vam Ivo Robić, a s njime i kultni album Naši dani Grupe 220 koji predstavlja prvo diskografsko rock ostvarenje na području današnje države. Uz starije albume izvođača poput Gabi Novak, Arsena Dedića, Zvonka Špišića, Drage Mlinarca i drugih, knjigu čine i priče o albumima nama bližih godina i različitih žanrova, pa se ondje tako mogu pronaći izvođači poput Gibonnija, Hladnog Piva, Ede Maajke, Olivera Dragojevića, Gustafa, Urbana, i mnogih drugih.

Zlatko Gall, jedan od autora knjige naglasio je: „Ovo je tek prvih 70 priča, a mi smo pokušali obuhvatiti što je moguće više diskografskih kuća i žanrova. Ono što je pritom zanimljivo, priča o hrvatskoj diskografiji pokazat će da su neki esencijalni albumi pop i rock produkcije s ovih prostora objavljeni upravo kod hrvatskih diskografa bez obzira iz kojih su krajeva bivše države spomenuti izvođači“. U skladu s time, HDU je ponosno predstavio tek dio velikih diskografskih ostvarenja, jer ostale će, kako najavljuje, u praksi obilježavanja Nacionalnog dana albuma, i u narednim godinama objavljivati. „Album je poput romana. Kao što bi bilo glupo pročitati jedno poglavlje u romanu, isto vrijedi i da poslušate jednu pjesmu, a niste doživjeli cijeli album. Cijela priča oko ovog jest da pokušavamo iz uspjeha pojedinih pjesama izolirati značaj albuma koji daje smisao glazbi na našim područjima“, rekao je Hrvoje Horvat, koautor knjige.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame