Aktualno Glazba Kritike Moda POP COOLTURA Zabava

Dani`el: Sheep (Act II) – Pametna konceptualna elektronika

Stvar s konceptualnim i artistički natrojenim stvarima, pjesmama, videima i inom jest da uvijek opasno levitira zmeđu prodavanja magle i dobrog paketa. Na domaćem terenu rijetki su koji znaju izbjeći prvo.

U svom novom konceptualnom uratku takvim se pokazuje i interesantni “mobystički” elektroničar Daniel (ne da mi se apostrofe pisat po raznim mjestima ne kužim zašto nije Daniel normalno ionako su ljudi zaboravili prednika mu Popovića kad je počeo mlatiti žene).

I kroz audio i kroz video dio stvari s predstojećeg albuma “The Soul Has No Gender” pod nazivom Sheep (ACT II) i podnaslovom Belteshaazar’s Rising, Dani’el predstavlja drugi videospot u sjajnoj snježnoj egzekuciji Tomislava Klarića.

Audio “Sheep” je atmosferična i stihijska epizoda dva započetog sa singlom “Look At Me” dočim vizualizacija prati glavnog karaktera ogoljenog na snijegu te maskiranog na Zorro meets Anonymous osnovama. Pohvatati ključnu ideju koncepta može se tek uvidom u autorsku glavu koja kaže kako se radi o umjetničko – konceptualnom projektu od ukupno sedam video spotova. U njima se tematizira borba protiv pripadnosti jednom nacionalnom identitetu i religiji. U ovom slučaju, fiktivno se dodaje i rodni identitet kao društveno, kulturološki konstruirana uloga muškarca i žene. U svakom slučaju hvale vrijedno odmicanje od standarda domaće pop glazbe je Danielovo inzistiranje na engleskom kao izražajnom jeziku.

Uz ustrajnost ovo bi moglo postati novim peekom domaće pametne pop scene, ako zadrži odmak i izbjegne zamke zapadanja u larpourlartističke segmente. Samodopadnost je ovdje sjajno zauzada i stavljena pod kontrolu. (JA)

9/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame