Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Artan Lili: Na mišiće – Pomicanje granica pop arta na prostor zemalja izvan bivše Jugoslavije

Beogradski art pop kolektiv Artan Lili se svako toliko novim singlovima nameću kao apsolut regionalne glazbene scene i jedna od onih rijetkosti čiju kvalitetu zvuka ne možete ne omirisati. Nije greška.

Njihov onirički izričaj prevazići će granice lingvistike i suptilno se uvući mimo studenata povijesti umjetnosti u tkivo ljubitelja prvoklasnih pop rock stvari s dubokim alternativnim ukorijenjenjem. Kako su oduševljavali postajali sve masovniji s groundbreaking “Ako sad stanemo tu” i nastavili zaljubljivati s “Nije svejedno” u njihovom svijetu između molova i durova stvari se rađaju na intelektualne kombinatorike, no neće se libti nazvati ih “Na mišiće”. Ima sjajnih metafora u njihovim igrama riječima i rimama koje se doimaju proizvodom oposežnih promišljanja rada bendova poput Art Bruta ili sličnih bendova.

Video uprizorenja njihovog elastično seksi ritma i muško ženskih vox izmjena svaki puta vrlo pomno korespondiraju s glazbom. Tako je i ovaj puta redatelj Vladimir Milovanović sjajnom igrom svjetla razbijao na atome suvremeni ples Dejana Kolarova uz jasan tribute korišten tonski zapis iz filma Dušana Makavejeva “Misterije organizma” (1971) u interpretaciji Milene Dravić. A sve to da izgledalo – svecki. Pa tako i bude. (JA)

9/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame