Aktualno Celebrities film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz

Umro je Ivo Gregurević: Glumačka legenda hrvatskog filma

Legendarni hrvatski glumac Ivo Gregurević umro je u 67. godini. Uzrok smrti zasad se još ne navodi.

Gregurević je rođen u Donjoj Mahali u Orašju, 7. listopada 1952.

Nakon završetka srednje škole upisao je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je debitirao 1977. Glumio je glavnu ulogu provincijalca na radu u Njemačkoj u filmu “Ne naginji se van”, koji je režirao Bogdan Žižić. Iste godine snimio je “Mećavu” kultni film Antuna Vrdoljaka. Tumačio je grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Zorana Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Živorada Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) Krste Papića. U Grlićevom filmu Čaruga iz 1991. je uz glavnu ulogu slavonskog ratnika, zaigrao i ženski lik snaše.

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.  Također, u kazalištu je glumio u drama Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje, a radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.

1998. je osvojio Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za film Šokica. Također, istu nagradu je dobio 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. U Orašju je 1995. pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Iza sebe je ostavio od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

Mnogobrojni glumci i kolege filmski djelatnici se opraštaju od njega na društvenim mrežama.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame