Aktualno POP COOLTURA sex showbiz SVAŠTARA teatar TOP VIJEST Zabava

Slovenka uči Hrvate što je seks: Alenka Zupančić će filozofirati na daskama HNK

Nova gošća Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalište u Zagrebu, u programu koji je stekao popularnost spajajući kazalište i filozofiju, istaknuta je slovenska filozofkinja i teoretičarka psihoanalize Alenka Zupančič, koja će 13. siječnja u 20 sati održati predavanje pod intrigantnim nazivom Što je seks?

Alenka Zupančič viša je znanstvena suradnica Instituta za filozofiju Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani, koja u svojim radovima isprepliće filozofiju i psihoanalizu. Ona pripada poznatoj slovenskoj školi psihoanalize zajedno sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom, koji su već bili gosti Filozofskog teatra u zagrebačkome HNK.

U svojim dosadašnjim radovima, Zupančič se bavila istraživanjem etike, književnosti, komedije i ljubavi. Poznata je kao odlična poznavateljica Nietzschea, Kanta, Hegela i Lacana, a dosad je objavila knjige  Etika realnoga, Zašto psihoanaliza, Realne iluzije, Ubaci uljeza, O komediji, Što je seks?.

Upravo je seks tema njezine posljednje knjige objavljene kod uglednoga američkog izdavača Massachusetts Institute of Technology te pitanje kojim će biti otvoren ovogodišnji Filozofski teatar. Polazeći od francuskoga psihoanalitičara Jacquesa Lacana, Alenka Zupančič ispituje seks kao formulaciju kontradikcije realnosti, koju nije moguće razumjeti bez razumijevanja psihoanalitičkog koncepta nesvjesnoga te uloge jezika u konstrukciji realnosti, pa i samoga seksa.

Poslije  predavanja Što je seks?, s Alenkom Zupančič razgovor će voditi urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame