Aktualno POP COOLTURA teatar

Kako uspjeti preko noći: Od Davida Mameta do Saše Broz – Uskoro vruća kazališna premijera

Charlie Fox bori se za opstanak u okrutnom konkurentskom svijetu filmske produkcije i dolazi svom starom prijatelju Bobbyju Gouldu, više rangiranom producentu u filmskoj produkcijskoj kući, sa komercijalnim prijedlogom scenarija za potencijalni filmski hit. Fox sugerira da bi davanje “zelenog svjetla” za taj scenarij bio hit, jer osim poznate redateljske face ima i zatvorsku priču punu nasilja, krvi i osvete koju publika voli. Davanje ”zelenog svijetla” za taj scenarij donio bi i uspjeh preko noći obojici. Scenarij je gotovo krenuo u proceduru kad je u priču ušla privremena tajnica Karen koja je doslovno preko noći promjenila tijek cijele situacije. Karen je “zloglasna Mametova ženka” koja vrlo vješto lovi na udicu Goulda i to upravo onu na koju se sama trebala upecati. Strastvena analiza apokaliptičnog romana koji je samo bio mamac da ju privremeni šef odvuče u krevet i Gouldovo plitko shvaćanje situacije nakratko okreće sve u korist Karen. Dakako, ona jako dobro zna što želi.

 “Uspjeh preko noći” je svojevrsna posveta ljudskoj pohlepi i moralnoj praznini koju nalazimo u svim sredinama, a ne samo u svijetu stvaranja američkog filma. Glumačka družina Histrion priprema novu predstavu “Uspjeh preko noći” prema hitu “Speed-The- Plow” Davida Mameta u režiji Saše Broz koja će biti premijerno izvedena 26. siječnja 2019. godine u 20h u Histrionskom domu u Zagrebu.

David Mamet potpisuje scenarije i režiju brojnih Hollywoodskih filmova poput Poštar uvijek zvoni dvaput, Hanibal, Pljačka, Španjolski zatočenik, Spartan i mnogih drugih. U ovoj brutalnoj Mametovoj satiri, osnovni su motivi Hollywood i snažna, američka filmska industrija. Ova je satira nevjerojatno aktualna, a atraktivnost teksta zaokružuje i svojevrstan “muški” portret borbe za prevlast i moć u svijetu u kojem se vrti veliki novac i u kojem nema mjesta za iskrena prijateljstva ni emocije.

Predstava je prvi puta postavljena na Broadwayju u Royal Theatreu 1988. godine gdje su glavne uloge tumačili su Joe Mantegna, Ron Silver i Madonna.Otkako je napisana, predstava niže svoj uspjeh na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama pa su se u ulogama Goulda i Foxa između ostalih našle i apsolutne zvijezde filma Jeff Goldblum i Kevin Spacey, a u ulozi Karen, trenutačna miljenica američke kinematografije Elizabeth Moss, Alicia Silverstone, Lindsay Lohan i mnoge druge.

 “Uspjeh preko noći bit će hrvatska praizvedba ovog svjetskog Mametovog hita, a sigurni smo da postoje svi uvjeti da bez lažne skromnosti možemo reći i nova histrionska hit predstava.” izjavila je redateljica Saša Broz

PREMIJERA: 26. siječnja 2019. u 20h

PRETPREMIJERA: 23. siječnja 2019. u 20h

Autor: David Mamet
Prijevod: Ivan-Goran Vitez
Redateljica: Saša Broz
Kostimografija: Marita Ćopo
Scenografija: Miljenko Sekulić
Rasvjeta: Dražen Dundović

Glazba: Frano Đurović

Ton: Marko Vodeničar

Tehnika: Enes Hodžić i Daniel Pavlović

Marketing: Elizabeta Vrbančić i Nikolina Radenić

Odnosi sa javnošću: Igor Rogina, Elizabeta Vrbančić

Producent: GD HISTRION

Glumci: Lana Gojak, Franjo Kuhar, Vladimir Posavec-Tušek

TERMINI IZVEDBE: 23., 26., 29. i 30. siječnja u 20h u Histrionskom domu

                                     5., 9., 21., 22., 23., 27. i 28. veljače u 20h u Histrionskom domu

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame