Aktualno Glazba Interview POP COOLTURA

Kensington Lima: Bavljenje glazbom je emocionalna zarada i financijski trošak

Otkrivali smo tko je ili tko su Kensington Lima.

– Tko je Kensington Lima, osim Josipa Radića? Da li je to kantautorski projekt ili grupa?

To je kantautorski projekt koji je danas, hvala na pitanju, bend s pravim bubnjevima i pojačalima, a čine ga Jere Šešelja, Danijel Benko, Karlo Kurtalj i Mihael Kurjančić Kunga.

– A što ime znači i asocira?

Još nemam pametan odgovor na ovo osim da je Kensington kvart u Londonu, a Lima glavni grad Perua. Želim da vas ime asocira na muziku, kao što mene, primjerice, jednako šeprtljavi naziv „Fleetwood Mac“ asocira na neke od najljepših pjesama 20. stoljeća.

– S obzirom da se ispod video spotova i snimljenih pjesama spominje veliki niz poznatih glazbenika od Nene Belana do Aljoše Šerića, Olje Dešića, Vedrana Križana, Darka Bakića – kako ste njih angažirali i kako su doprinjeli projektu?

Osim što su to sve talentirani i ostvareni glazbenici, imam čast da sam u jednom trenutku života glazbeno surađivao ili surađujem i dalje na nekim drugim projektima. Trebalo je, dakle, samo uskladiti toplomjere i termine. Ipak, moram spomenuti i ostatak ekipe koja je također obojala album nekim svojim bojama: Mark Mrakovčić, Branko Dragičević, Jere Šešelja, Danijel Kadijević, Luka Norac, Lovorka Sršen, Vedran Baotić, Davor Capković, Danijel Benko i Marko Jurić.

– Tko je osim Beatlesa najveći utjecaj na zvuk Kensington Lime?

Dosta bendova kojih sam se naslušao u zadnjih petnaestak godina: od Pink Floyda, Queena, Beach Boysa preko Paula Simona, Brucea Springsteena, Eaglesa, CSNY do Becka, Wilco, Dawesa, Fleet Foxesa…

– Obrada Talking Headsa “And She Was” potpisana je kao Lost Weekend na vašem You Tube kanalu. Zašto je nastala?

Lost Weekend označava upravo to: ono što napravim iz zajebancije, preko vikenda, iz gušta i dokolice. A taj cover je meni jako draga pjesma iz Byrneovog kataloga koju ću svaki put, garantirano, pjevat iz sveg glasa kad god je čujem na radiju ili u kafiću.

– Da li ste nastupali uživo i koliko često svirate oko live promocija vašeg rada?

Evo prilike za oglasiti koncertnu promociju albuma „May“ koja će se dogoditi u zagrebačkom klubu KSET, 15. veljače 2019. U KSET-u sam gledao neke od najboljih koncerata u životu, bilo je puno znoja i lijepih uspomena, nadam se da ćete jedan takav komplet ponijeti sa sobom i sa naše svirke…

– Ima li u Hrvatskoj dovoljno klubova i mjesta po kojima izvođači poput vas mogu svirati osim u Zagrebu, Splitu, Rijeci i ljeti po festivalima?

Legendarna je izjava Seje Sexona iz Zabranjenog pušenja: „Nema loših bendova, ima samo prevelikih dvorana!“. Mjesta ima i tko hoće svirati – može. Problemi, pogotovo za nas koji bavljenje glazbom balansiramo sa svakodnevnim 8-16 poslom, su druge prirode…

– Da li ste zadovoljni koliko ste zastupljeni u medijima ili vas zbog engleskog baš ne vrte na radiju dovoljno često?

S obzirom na engleski i poziciju glazbenika bez pozadine izdavača i diskografa, uglavnom sam zadovoljan. Realno, nije ni za očekivati da će ovakva muzika dominirati eterom i naslovnicama novina i portala, ali to nisu ni motivi iza ove cijele priče!

– Kako ste došli do nominacije u sklopu Rock & Off festivala? Mislim na kojim vas se sve platformama može naći jer vas kao ni mnogih mladih izvođača nema baš po medijima i radio stanicama

Glazbenim novinarima koji su predlagali nominacije se očito svidjelo to što su čuli, pa su predložili Kensington Lima i album „May“. Album se može naći na svim digitalnim platformama, pa čak i u CD izdanju u knjižari Rockmark. Cijela priča Kensington Lima i nije namijenjena nekoj široj konzumaciji, drago mi je da je to neki slatki zalogaj, skoro pa u tajnosti. Kao puna žlica eurokrema ili sendvič kasno uvečer, ispred frižidera.

– Tko vam radi video spotove i da se isplati ih raditi s obzirom na male brojke na YouTubeu?

Da, brojke su male, spotovi su apsolutno neisplativi. Bavljenje glazbom je emocionalna zarada i financijski trošak, ali s druge strane, ne možemo svi prestati svirati i početi iznajmljivati apartmane! Tko bi onda plaćao redateljima spotova?!

– Koji je vaš plan rada i za budućnost što možemo očekivati od Kensington Lime? D ali ćete pokušati uspjeti u inozemstvu kao sada Jonathan na neku turneju po Americi ili po svijetu?

Što se tiče planova, oni se sad vrte oko koncertne promocije u KSET-u, 15.2. A što se tiče inozemstva, ne gledam dalje od naplatnih kućica na Lučkom!

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame