Glazba Interview POP COOLTURA

The Strange: Mi smo bend, a ne projekt!!!

O koncertima, promo akcijama grupe The Strange vezane uz novi album popričali smo s Daliborom Pavičićem (ex Bambi Molesters).

Što je to čudno kod grupe Strange? Zašto i kako ste izabrali baš to ime?

Ime je negdje ostalo kao prijedlog kad smo razmišljali o promjeni imena Bambi Molestersa tamo negdje davne 2001. godine. Mislim da ga je predložio Art iz MuSick Recordings.

– Dugo vas nije bilo od debi albuma. Zašto? Da li je Strange više bend ili projekt?

Drugi album benda je uvijek bio u planu. Vrijeme je jednostavno brzo prošlo. Nisu se poklopili termini, interesi. Ne znam, teško mi se vraćati u povijest. The Strange je od početka bio zamišljen kao bend. Izvana je možda više nalikovalo na projekt. U svakom slučaju je bend.

– Da li je drugi album i uopće aktivacija grupe direktna posljedica dobivenih sredstava na natječaju International kad se dijelilo 150 000 kuna za prezentaciju domace glazbe u svijetu? Jednom je dobio Gibonni pa onda Bambi Molesters tj Strange?
Bambi Molestsers nikad nisu dobili novce za prezentaciju domaće glazbe u svijetu. To je dosta bitno napomenuti. Ustvari, koliko nam nitko to nije nudio, toliko mi to i ne bi prihvatili. Ovaj novac je dobio Dancing Bear Publishing. Znači, The Strange kao bend nemaju previše veze s tim. Za sve financijske stvari oko projekta isključivo je odgovoran publisher. Mislim da se novac koji je utrošen na produkciju kvalitetno potrošio.

– Da li biste svirali još da nije bilo tog poticaja jer trebalo je skoro deset godina pauze?
Da, naravno da bi svirali. Nitko od nas nije počeo svirati zbog novca, pa ne vidim kako bi nam novac bio kreativni pokretač.

– Teško je ne primijetiti promjene u članstvu jer su Bambi Molesters kao instrumentalisti zamijenjeni s My Buddy Moose iz Rijeke. Zašto?

Dobar dio benda koji se zvao Bambi Molesters je i dalje u grupi The Strange. Luka Benčić i brass sekcija (Andrej i Ozren) su u proširenoj postavi Bambi Molestersa svirali godinama. Aktivno i kreativno su sudjelovali u nastanku albuma Echo Chamber. Dečki iz My Buddy Moose su dobri
prijatelji i vrhunski svirači. Bend funkcionira na svim nivoima – i glazbeno i emotivno.

– U međuvremenu su se Bambi Molesters raspali tj prestali s radom. Što se desilo i što je uzrok tome?
To je već više puta ispričana priča koju mi je teško više razvlačiti po medijima. Ja volim živjeti u sadašnjem vremenu i nerado se vraćam nečemu što se dogodilo, a pogotovo ako na to nikako nisam mogao utjecati. Svatko od članova bi imao neku svoju verziju zašto je došlo do raspada. Nema smisla
da ja sad iznosim svoju stranu priče jer ne vjerujem da je ona sto posto ispravna. Sve što se dogodi u backstageu treba tamo i ostati. U tom smislu vjerujem da razmišlja i ostatak bivšeg benda. Vjerujem da smo svi skupa ponosni na ono što smo napravili dok smo bili zajedno. To je zapravo jedino bitno.

– Tko danas čini The Strange osim vokala Chrisa Eckmana i gitarista Dalibora Pavičića?
Pored nas dvojice tu su još i Luka Benčić, Andrej Jakuš, Ozren Žnidarić, Matko Botić, Jasmin Đečević i Ištvan Širola.

 – Album je dočekan aklamacijama kritike na ovoj sceni. Koliko vam je bitno tuđe mišljenje i da li kritika još uvijek znači na sceni?
Mi smo jako zadovoljni kako je album na kraju ispao. Da nije tako ne bi ga ni izdali. Previše smo dugo na sceni i imamo visoke kriterije kad je u pitanju glazba koju radimo. Naravno da nam je bitno i tuđe mišljenje. Ne samo kritike, nego i publike. A sad da li kritika nešto znači na sceni to mi je teško prosudit. Prava kritika, ona koja nije prepisivačka, sigurno ima svoju funkciju. Teško je pratiti sva izdanja. Potrebno je da te netko usmjeri i kaže što je dobro.

– Za inozemno tržište će tek izaći preko poznate i jake izdavačke kuće Glitterhouse. Da li to znači distribuciju po cijelom svijetu i veze li turneju po svijetu isto?

Album za Glitterhouse izlazi 22.02. Tu u prvom redu znači europsku distribuciju. Što se tiče svirki prioritet su nam svirke u Europi.

– Što kaže Chris Eckman u usporedbi s njegovim ranijim bendovima i projektima gdje stoje Strange?

To bi trebali njega pitati. Mislim da je on 100% u tome kao i u svemu što radi. Naravno, postoje žanrovske razlike, a to i je nešto što ga privlači.

– Postoji li u Hrvatskoj i Sloveniji uopće glazbena scena i mjesta za sviranje zbog kojih se može napraviti turneja po klubovima i gradovima mimo Zagreba, Rijeke, Splita i možda još kojega?

Klupska scena, sa izuzetkom Zagreba i Rijeke, zapravo ne postoji. Situacija je ista, ako ne i gora nego prije 20 godina.

– Što članovi Strangea rade osim sviranja u Strangeu? Da li im njihove aktivnosti u glazbi donose dovoljno prihoda za život u privatno vrijeme?
Svi uglavnom imamo dnevne poslove. Dovoljno ili nedovoljno je stvar percepcije.

– Imali ste koncertnu promociju. Kakav je dalje plan života benda uživo?

Slijede svirke u Ljubljani, 20.02., zatim Rijeka 23.02. U planu je i svirka u Zagrebu 11.04. u Vintage Industrial Bar-u. Pregovaramo i za neke ljetne festivale. U svakom slučaju bit će mjesta gdje će nas publika moći vidjeti uživo.

Dijana Čelić

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame