Aktualno knjige POP COOLTURA Zabava

Redatelj Peđa Ličina prije filma objavljuje knjigu: “Bljuzga u praskozorje” je zajebancija kao i film

Prva zbirka priča „Bljuzga u praskozorje“ Predraga Ličine sastoji se od tri duže priče, možda čak novele. Novela zvuči tako francuski i art, a Ličina je autor izronio iz pop kulture, uglavnom američke, njegove priče najviše duguju stripu i filmu i žanrovima. Sve tri priče su satire na aktualne hrvatske nedaće i nestašluke, vrzmaju se oko žanrova, bešavno spajaju komediju, horor, romansu i (znanstvenu) fantastiku, hvataju razdoblje od Oluje 1995. do – budućnosti koja je prije distopijska nego utopijska. Kakogod, svaka dobra (znanstvena) fantastika je samo drugi put do prve zbilje, do prepoznavanja njezinih tendencija, a taj je put kod Ličine još i mahnito zabavan, humogroteskan.

Malo je ovako dobrih priča, majstorski postavljenih i razvijenih likova, duhovitih i preciznih, reklo bi se filmskih dijaloga u našoj književnosti, pa ova zbirka prijeti da postane ozbiljan hit u lice društvenom ukusu i šutnji. Konkretnije, u ovim urnebeskim pričama možete sresti grupicu hevimetalaca Srba na traktoru s prikolicom na kojoj voze u lance zavezanog crnca kako bježe u Banja Luku i nalijeću na hrvatske vojnike od kojih je barem jedan panker; Mesija i Žutog na ljetovanju, otprilike Pišonju i Žugu 2.0, pripadnike nove generacije, geekove i jednako neodoljive luzere koji susreću vanzemaljce i upoznaju se s problemom lošeg gospodarenja vodenim resursima ili priču o tome što se događa kada se Zemlja prestane okretati, pa u Hrvatskoj zauvijek osvane i ostane prvi dan zime, bljuzga u praskozorje. (Kruno Lokotar)

Promocija knjige redatelja kojem će uskoro izaći film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” održat će se u Kulturnom centru Mesnička, Mesnička ulica 12 u Zagrebu u srijedu, 6. veljače od 20:00. Knjigu će predstaviti: P Ličina (autor), K Lokotar (urednik), Matko Vladanović (kao kritičar) i Josip Vujčić (kao kolega pisac i režiser) a neke scene odigrati: Tihana Lazović, Bojan Navojec i Dado Ćosić.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame