Aktualno Glazba Interview POP COOLTURA

Turisti (Vladimir Simčić Vava): Blondie, Pretenders, Rijeka, rock, mi!!!

Popričali smo usred Antivalentinova s legendarnim riječkim gitaristom (Ex Laufer, Mone, Gipps, Blagdan Band) koji ima trenutno novi bend – Turisti.

– Vjeruju li Turisti u ljubav ili AntiValentinovo?
Uvjereni smo da je ljubav svaki dan. AntiValentinovo je odličan marketinški trik, usmjeren protiv agresivnog konzumerizma romantike.

– Je li to festival dobar za predstavljanje benda široj publici?
Svakako to vidimo kao dobru priliku. Bliska će budućnost pokazati naš umjereni optimizam. Naravno da su mi draži klupski nastupi, male bine i zbijenost članova. To nas čini kompaktnijima, gotovo nepobjedivima.

– Prvi album je prošao dosta neprimjetno. Da li vas to smeta i gdje je problem u izostanku masovne reakcije? U medijima, izdavaču ili samom bendu ili svemu pomalo?
Da, album je objavljen, ali nije bilo nikakvog feedbacka. Ne tražim krivca u nekom drugom osim u nama samima. Nedovoljan angažman u samopromociji, vjerojatno i autorski pristup pjesmama koji graniči sa zatvorenošću i nepristupačnošću, nepovjerenje publike u muzičare s
previše iskustva također kumuje našem nevidljivom statusu…

– Već radite na drugom albumu. Kakav će biti u odnosu na debi?
Album je gotov, istina, ali sam stao s eventualnim objavljivanjem. Biramo pjesme koje će biti zastupljene na njemu, a koje ispadaju iz konkurencije. U tom procesu još uvijek nam je otvorena opcija za snimanje sasvim novog materijala, znatno mi je uzbudljivije s takvim fleksibilnim pristupom. Album mora imati izgarajući učinak ili neće biti objavljen. Na postojećem materijalu i dalje istražujem razne muzičke žanrove, od new wave do bossa nove.

– Koji  su sastavi vama bili nekako uzori kad ste sastavljali bend?
Ne znam da li mi je ijedan bio uistinu nekakav uzor, ali s obzirom na smjer u kojem se često naslanjam na pop elemente s puno gitara valjda je najbliža odrednica Blondie ili Pretenders. Modernu muziku baš i ne poznajem tako da su me slabo određivale slične reference s klasičnom frontwoman.

– Vi ste bend koji voli nastupe uživo. Jeste li zadovoljni brojem nastupa ili bi trebalo više?
Svaki bend uživo pokazuje svoje lice kakvim i jest! Nismo imali previše nastupa zbog nezanimanja publike niti organizatora, ali kako smo odlučili da nam je ovo dugoročni projekt vjerujem da smo se tek počeli zagrijavati. Počeli smo od nule, a na toj skali se pomičemo vrlo usporeno, bez ishitrenih poteza. Ne tvrdim da ćemo daleko dogurati, ali nas veseli svaki novi angažman.

– Kakvo je stanje na gradskoj glazbenoj sceni? Što se sve mijenja a što ostaje isto? Jer vi svjedočite mnogim promjenama i sami ste bili u više sastava...
Uvijek je riječka scena bila živahna pa je tako i sad, često se međusobno članstvom preklapamo ili sudjelujemo jedni drugima na snimanjima i gostovanjima. Osobno to jako volim jer me takva iskustva kontinuirano obogaćuju. Mijene su međutim neizbježne. Ukus publike je drugačiji, mjesta za svirke su rjeđe aktivna, valjda još niz socioloških faktora utječe na sadašnju situaciju pa ćete hodajući Korzom češće čuti nekakav folk negoli rock. Ali hej – vremena se mijenjaju!

– A kakva je situacija na hrvatskoj glazbenoj sceni? Molim vas prokomentirajte dobre i loše strane…
Scena je velika. Strašno je puno izvođača različitih pristupa, od koketiranja sa šlagerima do klasičnih indie obrazaca, inkorporiranja nekad ismijavanih folk elemanata u rokenrol. Tu je i jedan sasvim zaseban svijet koji egzistira odvojeno od medija, alternativni gitarski zvuk koji mimo pravila puni prostore koji su inače predviđeni za neke renomirane izvođače… Naprosto se ne snalazim u suvremenom okruženju pa mi je teško dati i neku potpuniju analizu i dijagnozu stanja na sceni, ali izumiranje nam sigurno ne prijeti.

– Što spremate za koncert na AntiValentinovu?
Predstavit ćemo se djelimice novim pjesmama s neobjavljenog albuma kao i s onog prvijenca, Human_esque. No, budući smo najveća nepoznanica publici na festivalu svaka će im pjesma zvučat nepoznato i novo. A za ovu priliku smo ekskluzivno priključili i gitaristu Moskve, Vladimira Tomića, ali to nije prvi puta da on i ja stajemo zajedno na binu, a nadam se ne i posljednji…

– Da li više svirate po ljetu za prave turiste i koji vam je glazbeni plan za ovu godinu?
Haha! Obećavam razmisliti o novom smjeru Turista! Sarkastični prizvuk u pitanju vam je na mjestu. Ipak, ne vjerujem da ću ostatak života provesti na terasama mediteranskih hotela…

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame