Aktualno Celebrities film inmediasres POP COOLTURA showbiz Zabava

Posljednji Srbin u Hrvatskoj (Predrag Ličina) – Suludo prosječna trash zombie komedija

Hrvatski filmaši i redatelji su nezadovoljni stanjem u državi Hrvatskoj. Nešto je trulo, rekli bi shakespearolozi. Zato oni snimaju filmove ili TV serije u kojima se javno i otvoreno govori protiv stanja u državi, ali svatko na svoj način. Vinko Brešan u svom “Koja je ovo država” otkapa lijep predsjednika Franje Tuđmana indirektno se rugajući stvarnosti koja je ispala još bolesnija od mašte, Dalibor Matanić u “Novinama” usmjerava svoje nezadovoljstvo u medijsku sapunicu, a za to vrijeme Predrag Ličina izmišlja zombieje i zarazu na koju su imuni Srbi u Hrvatskoj.

Priča iz budućnosti u kojoj zagrebačkog bonvivana Miću i filmsku heroinu Franku zombi epidemija zatiče potpuno nespremne i vodi ih u avanturu punu ponekad smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija. Jedno je sigurno: sve su im prepreke izazov, a cilj je samo jedan: preživjeti.

Prvo, radi se o filmu izrazito pametnog naslova, gledano s marketinške strane. Drugo, riječ je o debitantskom filmu autora koji pripada ljevičarskim filmskim krugovima koji je svoj senzibilitet gradio kroz izrazit utjecaj stripa, novog vala i pomalo ciničnog stava prema prostoru u kojem živi pa mu je lako bilo izgraditi svojevrstan zid u koji će punom brzinom udarati svi oni koji su očekivali nešto više. U ovom filmu ima svega previše ali se doima kao zalogaj koji je ispao malo preveliki za ambicije. Scenaristički, Ličina se pokazuje kao vrlo pametan čovjek s istančanim smislom za humor i pretjerivanje. Upravo na isti način kako je Ivan Goran Vitez pretjerivao s ustašama i partizanima “Narodnim herojem Ljljanom Vidićem” jednako tako Ličina pretjeruje sa svojim zombijima. Kao da ne postoji moment autocenzure već je namjerio sve oprobane ili nepotrebne fore strpati u film, što i nije zamjeriti jer debitantski naslov autorima se u poziciji hrvatskog filma može činiti kao da je i zadnji. Ali s obzirom na žanr, trash SF horor, ovaj film ne smijete niti možete uzimati za ozbiljno. Malo je duhovit, malo uopće nije, ali to je očekivano.

Dalje, Ličina ima sve glumce koji valjaju u hrvatskom filmu, takav je dojam (Krešimir Mikić, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, gostovanja Sergej Trifunović, Hristina Popović, Severina u cameo ulozi), a isto tako je dojam da su se na snimanju glumci najbolje zabavljali jer tako nešto suludo kao hrvatska trash zombie komedija zvuči dovoljno drugačije i osvježavajuće u odnosu na dosadne drametine koje “suvremeni” hrvatski film nudi.

Ono što apsolutno ne valja i što spada u kategoriju potpunog trasha su “specijalni efekti” (kompjuterski i šminkerski zombieland je paradoksalan do te mjere da ne izgleda uvjerljivo čak ni kao parodija) na koje trebate žmiriti jer ako se stavite u zamku uspoređivanja s “Operacijom Warlord” kao nedavnim zombie hitom dobit ćete užasno neuvjerljiv, smiješan i pomalo otužno siromašan film koji nije uspio prikriti ili nedostatak para ili nedostatak kvalitetnih CGI majstora specijalnih efekata.

Ono po čemu se razlikuje od otužnog hrvatskog prosjeka je odlična propaganda koja je napravljena za ovaj film. Severina je sa svog službenog kanala dijelila trailer filma, na vrijeme se počelo puštati ljudima (opinion makerima) koji će lijepo pisati i pričati o filmu, tako da se o njemu već mjesecima pričalo. Na američkom tržištu agresivna reklamna kampanja ponekad znači da su producenti svjesni lošeg ili nedovoljno dobrog filma pa sve nade bacaju u taj dio jer im je sadržaj šepav. U slučaju debija Predraga Ličine stvar je isto slično amerikanizirana. Ovo je odličnih sat i pol vremena pulp zabave koje ćete zaboraviti odmah po izlasku iz kina, ali opet daleko zabavnije od prosjeka hrvatskog filma posljednjih 20 godina. (Andreja Galić)

6/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame