Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Elis Lovrić: Se ca još željin – Svijet za vile ima Tolkiena, mi ključaricu svijeta divne glazbe

Jedna od osnovnih zabluda u svijetu glazbenih intelektualaca je termin razumijevanje glazbe. Pop kultura i struktura pjesama nastalih u ambijentu pop scene naprosto po samom habitusu izmiču potrebi strogog definiranja i ladica. Glazbe se ne mora niti može niti treba razumjeti. Dovoljno je osjećati. E, tu je puno deficitarnih.

Za osjećanje glazbe prvo treba netko spram čijeg se djela i interpretacije može vezati i kome možete vjerovati. A onda i slušateljski aparat dovoljno nekontaminiran za percepciju djela koja ne robuju servilnim pravilima mainstreama nego nastaju iz nutarnje potrebe. Ime, lik i djelo labinjonske kantautorice i glumice Elis Lovrić je donedavno bilo marginalizirano kao mnoge sjajne stvari. Nema srpskog zaručnika, nije iz Splita, ne fotka se u dekolteima, nije histerična na društvenim mrežama, ne pokazuje se u badekostimu – dakle nema puno elemenata za estradni uspjeh.

Ono što ima je prekrasnost. Nježnost. Gitaru. Zatvorene oči. I maštu po kojoj tolkienovski odlazi od ljubavi do ljubavi, mahom u spavačici od sjete i čežnje. Kakva je nedostižna bila “Merika”, pa “Sretno ti bilo”, a sad je na tim tragima i hrvatski prepjev “All I Really Want” pjesme s kojom se na tren infiltrirala u njoj neprirodno okruženje, izbor za Doru, hrvačku predstavnicu za pjesmu Eurovizije. Poput neke daljnje rođake Gospodina Pjesnika Lea Cohena s kojim dijeli isti izvor. I francuskih šansonjeta na čakavici koju ne morate razumijeti da biste je osjećali. Elis je ključarica jednog divnog, tihog, maštovitog svijeta glazbe u koji možete ući tek kad apstrahirate RH estradu.

Ovo je neupitno uz Mary May, Irenu Žilić, još pokoje nadolazeće domaće kantautorsko ime, najvrijednije što hrvatska glazba ima i postoji. Govorimo o kategorijama trajnosti, ljepote, kvalitete autorskog rukopisa i nezaboravne, plačno ježeće interpretacije. Elis izvlači suze od ljepote, malo ih je takvih. (JA)

10/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame