Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Pretpremijera: Vatra: “Nama se nikud ne žuri” – obljetnice i okrugle brojke

Dvaput je dvaput, a koliko je onda tek deset. Ili dvadeset i pet. Ovih dana ili ove godine odgovorit će vam virovitička rock institucija Vatra.

Deseti studijski album pečat je otvorenim krugovima jedne vrlo izdržljive i ambiciozne karijere kojoj svjedočite kroz odrastanje i silnu želju za medijskom potvrdom i uspjesima. Glavni autor Ivan Dečak je tipujući na hitove i Porin like materijal evoluirao u pouzdanog autora mainstream melankolije i čovjeka čiji potpis kao i u počecima (“Bilo je dobro dok je trajalo”, “Vrati se”) garantira moderne emo sheme.

Njihov novi album je poput kombinacije za tragače za nekim novim plesačicama i plesačima tanga “Pitanje i odgovor”, kombinacija oprobanih duet hitova, naslovna “Nama se nikud ne žuri” s Massimom, klasičnih lirskih nerazumljivosti ili nekonvencija s metaforama poput “Sekvoje”, sigurnih oklada na rock and roll mellow (“Poruke u boci”, “Kiša”, “Neki drugi ljudi”) kojim se lako zavlači pod kožu ne samo publici formatiranih radio stanica.

Uz “Ukletog Holandeza” kao još jedne karakteristične potrage za nekim klasičnim vremenima i jednih od naj potpisa karijere preko rock and roll modernizma “Sve je tišina” (u kojem se izvrsna ritmička dinamika spotiče u pokoji brzopleti stih) do zaključavanja ovog poglavlja “Vatra se primiče” u synth riffovima čuju se pulsiranja kljave Depeche Mode i melodioznost Musea. Zapadnjačke reference i zvučni utjecaji su nezaobilazni.

Radiofonija je osnovna karakteristika fino produciranog i poliranog zvuka nove Vatre koja ispunjava očekivanja pozicionirajući se kao referentan i relevantan middle orientated rock na moderan način. Doviđenja Prljavim Kazalištima i Parnim Valjcima, dobar dan Vatrama i čekanju da im se priključe neke nove uloge za safe rock starenja. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame