Aktualno Glazba Interview POP COOLTURA showbiz

Vatra (Ivan Dečak): Ne razmišljam o hejterima, dok oni pišu komentare ja pišem pjesme

Popričali smo s Ivanom Dečakom, frontmenom Vatre o njihovoj dvadesetoj godišnjici postojanja, obljetniičkom koncertu u Domu sportova u Zagrebu i novom studijskom albumu.

– Vatra ima već puno albuma u nogama i godina ali još uvijek djelujete kao nepotrošen bend. Koja je formula stalnog renoviranja svog rada?
Vjerujem da je stvar u konstantnom bježanju iz sigurne zone. Ako, na primjer, napravimo album na kojem je light motiv klavir, kao što je to bio slučaj na albumu “Zmajevi na vjetru” više to nećemo ponavljati. Naravno, klavir će se zasigurno pojaviti i u nekoj od sljedećih pjesama, ali neće biti nositelj albuma. Pjesme sa tek objavljenog albuma “Nama se nikud ne žuri” većim su dijelom skladane  na bas gitari. Vjerujemo da je eksperimentiranje, vječito istraživanje ili kako mi volimo reći, kemijanje, upravo ono što nama “igru” čini zanimljivijom, pa se nadamo da u konačnici to osjete i slušatelji.

– Usponi i padovi dosadašnje karijere – što biste izdvojili kao najbolje i najmanje dobre trenutke?
Usponi i padovi su sastavni dio iste te igre koji mi igramo već 20 godina. Nismo ovdje došli istrčati sprint, plan je oduvijek trčati maraton, a svi znamo da takva trka nije med i mlijeko, međutim, nemamo problem s tim.

– Kad ste postali mainstream dobili ste puno nove publike ali kao da ste stalno pod povećalom “znalaca” kojima ne idete baš pod ruku. Koje su zamjerke hejtera Vatri koje ste čuli i da su vas nasmijale?
Ne obazirem se na hejtere. Dok oni pišu komentare, ja pišem nove pjesme. Nije nam nikada cilj bio svidjeti se svima. Obraćamo se publici za koju nam nije potreban prevoditelj, sa kojom se apsolutno razumijemo. Na našu sreću, njih je iz dana u dan sve više, a u posljednjih godinu-dvije sve više nam se otvara i regija.

– Jedna od vijesti koje su odjeknule – Vatra na Ultri. Kako to?
Volimo za našu glazbu reći da je nesvrstana, pa kao takva može koketirati sa bilo kojim glazbenim stilom. Na albumu “Nama se nikud ne žuri” stvarno smo se zaigrali sa elektronikom, ne na način da nas preuzme u potpunosti, ali da naš zvuk opet učini drugačijim od zvuka sa prošlog albuma. Organizatori Ultre to su prepoznali i pružili nam priliku da kao prvi bend nastupimo na festivalu elektronske glazbe. I to kakvom festivalu! Neizmjerno smo im zahvalni na ukazanom povjerenju i pruženoj prilici. A mi ćemo se zaigrati i zabaviti.

– Izgleda da volite eksperimentirati, da li se mogu očekivati neki veći eksperimenti i u glazbi, recimo kao suradnje s trenutno popularnim folk raperima iz Srbije ili slično?
Nemam ništa protiv niti jednog žanra glazbe. U današnje vrijeme sa jednim jedinim klikom putuješ oceanima glazbe i biraš ono što ti paše. Jesmo mi moderni, međutim, ne dovoljno za spomenuti oblik suradnje.

– U vašoj su glazbi znali čuti dosta utjecaja u prvom fazi karijere EKV, poslije su vas se dojmili britanski bendovi Muse, tko su danas najveći utjecaji na Vatru?
Ja trenutno najvise slusam ABBA-u i Arcade Fire, jedino što slušam više od toga jesu zvuci dječjih igračaka kada ih nagazim na podu. Klinci ih u svakodnevnoj seobi iz svoje sobe do boravka razvuku po čitavom stanu, nemoguće je proći kroz stan, a da ne nagaziš na “minu”.

– Recite nam o novom albumu osim singlova kojima ste ga najavili…
Uskoro izlazi peti singl “Poruke u boci” inače pjesma koju smo napisali prije nekih 8 godina. Svo to vrijeme nisam odustajao od nje i evo, konačno će dobiti svoje 3 minute. Osim spomenute pjesme, već su se mogle čuti; Sekvoje, Nama se nikud ne žuri, Ukleti Holandez i Sve je tišina, pa se iskreno nadam da ljudi koji nas prate već imaju predođbu o albumu. Svi oni koje zanimaju preostale pjesme, iste mogu osluhnuti, te o istima donijeti svoj sud na Youtubeu ili Deezeru ili daj Bože na CD-u, ukoliko se odluče kupiti album. Riječ je o pjesmama; Neki drugi ljudi, Kiša riječi, Vatra se primiče,
te Pitanje i odgovor.

– A da li pjesme radi samo Ivan Dečak il i drugi članovi imaju autorski doprinos?
Na ovom albumu pridružili su mi se Tomislav Šušak na pjesmama; Sve je tišina, Vatra se primiče, Neki drugi ljudi, dok je Irena Celio Cega na pjesmi Pitanje i odgovor samostalno skladala tekst i glazbu.

– Kad je Vatra postala grupa da može živjeti samo od glazbe?
Živjeli smo oduvijek od glazbe, samo smo u prijašnje vrijeme vodili brigu samo o sebi. U međuvremenu došla su djeca, pa samim time i veća odgovornost. Upravo nekako u  vrijeme njihovog “slijetanja” na planetu počeli su slijetati i ozbiljniji honorari, koji nam omogućuju da živimo od onoga u što smo ulagali svo svoje znanje, vrijeme, pa ako hoćete i novac, više od 15 godina da bi upalilo. Zahvalni smo svima onima koji nam omogućuju da živimo svoje snove!

– Dueti su dosad bili jako uspješni i hitoidni i pjesma s Urbanom i Massimom. Primjećujem da su obadvije s pjevačima koji nalikuju glasovima Mladena Mladenovića iz EKV, jednog od vaših uzora. Slučajno ili?
Meni upravo suprotno, obojica imaju svoj, prepoznatljiv glas, ali nije bitan niti dovoljan samo glas, potrebno je bilo dobiti upravo njihovu emociju koja se morala poklopiti sa našom emocijom i na našu veliku sreću i je.

– S kime biste voljeli još realizirati suradnju na domaćoj ili regionalnoj sceni?
Ne radim planski duete, pjesma ih sama zatraži, pa ako se to opet dogodi, biti ću toliko slobodan i kontaktirati osobu koju pjesma traži i naravno držat ću si fige da ta osoba pristane na suradnju, kako bi pjesma dobila začin za kojim žudi.

– Video spotovi su vam isto zadržavali estetiku redatelja koji su radili ali držali ste do toga. Koje su vam najdraži vaši spotovi?
Mislim da smo do sada snimili nešto više od 40 videospotova. Audio i video zapravo neodvojivi u našem zvanju. Tek kada se spoje,  kreće show.. Teško mi je izdvojiti samo jedan spot, međutim, neki od dražih su mi zasigurno naš prvi spot za pjesmu Vrati se, zatim Eskim, Gorim, Ima li budnih, Kraj, Tremolo…

– Koncerti Vatre još uvijek nisu dvorane po cijeloj Hrvatskoj ili ipak sad jeste već toliko velik bend?
Kako kada. Svi glazbenici koji puno sviraju, barem u našim okvirima, sviraju i velike i male koncerte.  Mi smo navikli na 50 do 70 koncerata godišnje, poludile bi nam žene da smo češće doma.

– Planovi za budućnost?
Na koncertu u Domu Sportova snimili smo sve audio, a HRT je snimio komplet video. Do kraja godine naš će izdavač objaviti našu biografiju, koju upravo piše Marko Podrug. Do proljeća sljedeće godine planiramo objaviti potpuno novi singl, a do tada koncertiramo diljem lijepe naše, pa i šire.

– Neka vatrena poruka za čitatelje dop-a…
Ne igrajte se s vatrom, slušajte ju!

Ivan Perić

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame