Celebrities mediji showbiz SVAŠTARA

Druže Tito, mi ti se pljujemo: Smrti Maršala se sjećaju jugostalgičari

Prije 39 godina na današnji dan, 04. svibnja preminuo je Josip Broz Tito, a čovjek koji je tu vijest priopćio Jugoslaviji bio je spiker Miodrag Zdravković u Hrvatskoj pak Miroslav Lilić.

“Umro je drug Tito… To su večeras priopćili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije… Uskoro ćemo emitirati izvještaj sa sjednice Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”, izgovorio je Zdravković 4. svibnja 1980. godine nešto iza 19 sati.

“Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: umro je drug Tito”, riječi su kojima se drhtavim glasom voditelj Televizije Zagreb Miroslav Lilić obratio gledateljima kako bi im priopćio da je doživotni predsjednik umro u bolnici u Ljubljani u 88. godini kada je zakopan u Beogradu, groblju Dedinje. Na sprovodu je bilo 209 delegacija iz 127 zemalja, 4 kralja, 5 prinčeva, 6 predsjednika parlamenata, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara i danas se smatra jednim od najvećih državničkih sprovoda u povijesti.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame