Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA TOP VIJEST

Porto Morto: Portofon – More art less rock za Haustore novog milenija

Priča o zagrebačkoj art-rock grupi Porto Morto neraskidivo je povezana s JeboTon kolektivom, jednom od najosebujnijih glazbenih pojava na ovim prostorima, s kojim ne dijele samo članove, već i otvoren pristup muziciranju, skladanju i (posebno) živim izvedbama. Taj pristup zadržali su i na svom drugom studijskom albumu „Portofon“ iako je riječ o neusporedivo prohodnijem, plesnijem i popističnijem izdanju od eponimnog im, tri godine
starog prvijenca.

Najvećim dijelom zbog činjenice da je basist i pjevač Porto Morta Roko Crnić član Rundekovog pratećeg benda Ekipa, nešto manje i zbog Darkovog gostovanja na singlu „Hodaj“, novi je materijal odmah po izlasku uspoređivan s radovima Haustora, Vještica ili Šumskih, što pokriva tek komadić njihovog glazbenog mozaika. Brass sekcija u svakom slučaju evocira ono što su na nekima od najznačajnijih ploča tuzemnog novog vala svirali
Damir P. Kafka, Igor Pavlica i Nikola Santro, no zvučna slika „Portofona“ dosta je šira, povremeno i prilično nespojiva s nasljeđem Rundeka i Srđana Sachera.

Album tako otvaraju „Ne Ne Ne Ne“ i „Kuća“ koje su me podsjetile na radove talentiranih, ali nikad do kraja potvrđenih Leut Magnetika, dok vam za „Hodaj“, kada bi slučajno bila otpjevana na engleskom, nitko ne bi zamjerio ako biste pomislili da slušate neku neobjavljenu stvar Damona Albarna.
Usporedbe s Haustorom i njihovim srodnicima dobivaju smisao tek zahvaljujući završnoj „Sjedni“ te „Bijegu“, glazbeno najuspjelijoj i tekstualno vrlo intrigantnoj pjesmi u kojoj se i Rundekovskim metaforama i instrumentalnim pasažima dotiču nezaobilaznih tema današnjice kao što su migracije.

Meditativna „Šećer“ i razigrana „Sajle“ lice su i naličje psihodeličnog popa šezdesetih, a jedino što im na „Portofonu“ stvarno nije trebalo je izlet u modernu, autotuneom obilježenu pop produkciju u „Priči“. To poskliznuće ipak nije ozbiljnije naškodilo „Portofonu“, albumu kojem već sada možemo rezervirati mjesto pri vrhu najboljih glazbenih izdanja 2019. godine. (Vedran Harča)

9/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame