Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Irena Žilić: EWO – Više emo nego sav emo ovog svijeta

Domaća se glazbena scena onih koje zanima kvalitet slobodno može polako vremenski ograničavati na periode između dva nova javljanja zagrebačke kantautorice Irene Žilić, djevojke čije pjesme, glas, lirska pismenost i atmosfera nadilaze sve nađeno u ovoj kifli od države i scene. Još je od debi albuma dala znati o kako sa završenom i kompletnom glazbenom stvorenju radi, a sljedećim albumom samo potvrdila uz kretanja smjerovima recentne downtempo baladno atmosferske produkcije kamo je se moglo tražiti kroz glasove Beth Orton i Hope Sandoval.

Tako je i s novim singlom EWO, koji je emo više nego sve emotivno sazdano u tri minute dream popa kojeg ste mogli čuti od posljednjih stvari Mary May, njenog savršenog pandana i kolegice po pismu. S razlikom u pristupu baladama obje kantautorice vuku duboko iz sebe i taj se skalpel pristup doima jedinim točnim. Zbog cut no paste principa rezultati i jedu ovoliko impresivni.

Irena Žilić senzibilitetom podsjeća na kombinacije nekoliko vrhunskih kantautorica s globalne pop scene i svojim rukopisom sama sebi otvara vrata koja će razumjeti daleko prije fanovi Morcheebe, njenih worldwide protektora, nego limitirani i specijalizirani sabrani redovi urbane publike na prostoru Hrvatske i ex Yu.

Stavljali joj ili oduzimali kvačice nad prezimenom, Irena ostaje jedna od najdivnijh pojava ne samo ovdašnje glazbene scene već puno šire. Na svijetu je da otkriva ono što mi odavna znamo. Just keep it nice and slow. (JA)

10/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame