Aktualno Festivali knjige POP COOLTURA

Počeo Festival europske kratke priče (FEKP): Punoljetnost se broji

Razgovorom s proslavljenim piscem Miljenkom Jergovićem otvoreno je u nedjelju (2. lipnja) u krcatoj dvorani zagrebačkog Teatra &td osamnaesto, slavljeničko izdanje najdugovječnijeg domaćeg književnog festivala – Festivala europske kratke priče.

 Festival europske kratke priče (FEKP) će do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci oko središnje teme „Homo Narrans“ (čovjek kao biće pripovijedanja) okupiti tridesetak važnih pisaca, mahom vrsnih kratkopričaša, istaknutih inozemnih i domaćih imena svjetske i domaće književne scene.

 Prvu festivalsku večer otvorili su Miljenko Jergović i moderatorica Đurđica Čilić razgovorom o tome kako je biti pisac u egzilu, o pravu, ali i potrebi, nužnosti da se ispriča priča. U razgovoru je spomenut i Semezdin Mehmedinović, bosanskohercegovački pisac s američkom adresom, autor koji je također trebao biti gost prvog dana FEKP-a, ali se zbog iznenadne privatne situacije morao ispričati. Mehmedinović je ipak bio prisutan, Đurđica Čilić je čitala njegove priče i fragmente koji su joj sjajno poslužili kao uvodi u pitanja o stvaranju, o jeziku, o tome mora li istinski pisac biti izgubljen u svijetu i o tome što doista znači emigrirati.

 Uz osamnaesto izdanje FEKP-a održan je i šesti natječaj za kratku priču koji se pokazao je da se regija svima razumljivog jezika može podičiti odličnim kratkopričašicama i kratkopričašima. Ovogodišnje dobitnike nagrada objavit ćemo u utorak, 4. lipnja, nakon programa LITERARY EUROPE LIVE PLUS s Andrésom Neumanom, Goranom Samardžićem, Adaniom Shibli, Melatu Uche Okorie i Alanom Titleyjem.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj održava već osamnaest godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).  FEKP se održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame