Aktualno autorski tekstovi knjige Kritike POP COOLTURA showbiz

Jo Nesbø: Nož – Oštri zaplet i sve ono što volimo oko Harryja Holea

Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube

Novi nastavak najistaknutijeg Norveškog krimi pisca (pa zasigurno i Norveškog pisca općenito, barem ako pitate suvremene čitatelje) o njegovom, lagano pa i kultnom, detektivu Harryju Holeu, spada u top 5 najboljih knjiga u serijalu koji sada broji 12 nastavaka. Što je, ako ćemo se zamarati dobrobiti života književnog lika, loša vijest za Harryja Holea. Pored uvijek intrigantnih i zanimljivih kriminalnih slučajeva, Nesbøvom detektivu briljantnog analitičkog uma dodatni šarm daje to što je kronični alkoholičar, kojem povremeno čak ni opijum nije stran, a koji se tijekom svojih pijanih eskapada dovede u zanimljive, dramatične, kudikad i crno humorne situacije. Naravno nije Hole ni prvi ni zadnji detektiv koji ima „problema s pićem“, pogotovo kad je riječ o onim starim „hard boiled“ američkim krimićima, ali pored puno izvrsnih psiholoških opisa Holea, dodatnu zanimljivost mu daje i to što je smješten u Oslo, u Kraljevinu Norvešku koju svijet promatra kao hladno, rezervirano i kalkulirano društvo te začinjavanje opisa Norveške svakodnevnice sa zločinima i pametnim detektivom koji se opija kao stereotipni Balkanac kada sjedne u kafanu, ispada dobitnom kombinacijom. U nekim od romana, kao što je bio prethodni pod nazivom „Žeđ“, Harry, iznimka jedne pijane eskapade, uopće ne pije (ironičnog li naslova ako ne znate na što se žeđ referira ha?). Stoga „Nož“, vraćajući se onome što je Harryja učinilo toliko dragim književnim likom, rastura svojom pričom. Pričom, koja je prigodno zbog naslova, oštra od početka do kraja. Bez imalo pretjerivanja.

Nakon što ga je njegova vječna (ustvari tek od trećeg romana) ljubav i supruga Rakel izbacila iz kuće zbog razloga koji će predani čitatelji lako zaključiti, ali koje ovdje neću spominjati, Hole se bacio u manijakalno opijanje, a iako i dalje uživa poštovanje svojih policijskih kolega, njegov posao (za koji je nagrađen s najmanjom plaćom u službi), sastoji se od pregledavanja starih slučajeva. Iako ga je Rakel izbacila, on svejedno budno motri na nju. Razlog nije (barem tako Harry tvrdi) patnja za njom, već to što je Svein Finne, serijski ubojica i silovatelj kojega je Hole smjestio iza rešetaka, pušten na slobodu, a još se u prošlom romanu Harryju zakleo na osvetu preko njegove žene. Ključan dio zapleta, ujedno je i konačna “točka na i” oko odnosa Harryja i Rakel, zaključen za vijeke vjekova. Rakel je ubijena, izbodena nožem. Harry je shrvan i želi barem osvetu kada već nije mogao pružiti zaštitu. Ali kako je i je li uopće Finne upleten u cijeli slučaj?

Pročitajte knjigu, nije vam ovaj tekst vodič kroz lektiru. Uostalom, čitatelji željni oštre priče pune zapleta i iznenađenja, a pogotovo oni već upoznati sa serijalom, nipošto neće zažaliti.

9/10

Ivor Kruljac

Ivor Kruljac

Ivor Kruljac

Novinar, publicist i književnik. U slobodno vrijeme voli studirati.

Komentari

Reklame