autorski tekstovi KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM TOP VIJEST Zabava

Predsjednički Muppet show – ustaše, četnici, klape, kokoši…

Približavanje izbora nepogrešivo predskazuje sve češće izvlačenje ideoloških oznaka i simbola iz stranačkih ormara s rekvizitima, sve češće rasprave o ustašama, četnicima, pozdravima, žrtvama, herojima, gangsterima i drugim lokalnim znamenitostima i uvaženim likovima bitnim za domaću društvenu svijest. Idealan datum za to došao je kao naručen, 22.8., dan kada se u Europi prisjećamo žrtava totalitarnih režima. Iako u novoj Europi, odnosno EU-u postoji podjela na stare i nove članice, istok i zapad, nikom pri zdravoj pameti ne bi palo obilježiti žrtve samo jednog totalitarnog režima, i to upravo onog koji je izgubio drugi svjetski rat, a kao krvnike prikazati one koji su u tom ratu ipak pobijedili.
To je, naravno, ipak palo na pamet aktualnoj predsjednici, no kako mentalno zdravlje nije neki kriterij za obnašanje funkcija u našoj državi, o čemu ponekad svjedočimo i na primjeru zastupnika Glasnovića, kojeg su kolege otvoreno prozvale da svoje stanje provjeri kod nadležnog specijalista, tako ni ovom njenom postupku ne možemo suditi iz kliničke, nego samo iz političke perspektive.
Budući da su izborni konkurenti izašli s neumoljivim dokazima da i nije cijelo vrijeme bila onako tvrdo domoljubno usmjerena kako se svima predstavljala, jer su procurili su od nekuda njeni privatni e-mailovi iz prepiske s bivšim savjetnikom Matom Radeljićem u kojima kao Sveti Petar zdvaja smije li zanijekati komunističkog Isusa uklanjanjem njegove biste, te je li ustaški pozdrav ZDS možda ipak ustaški, a ne stari hrvatski, pa se o tome savjetuje i sa Zvonkecom, sve ju je to ubacilo u nekontroliranu histeričnu putanju kojoj krotki Plenković više ne može odrediti smjer i ubrzanje. Cijela HDZ-ova kampanja nalikuje sve više epizodi Muppet Showa u kojem narcisoidna Miss Piggy pada u afane dok zdvojni žabac Kermit pokušava spasiti stvar, izvući kola iz blata i dovršiti predstavu, a publika po društvenim mrežama se usijava poput ono dvoje starkelja koji iz visine komentiraju događanja.
Kao i u stvarnom Muppet showu, ne raspravlja se tu uopće o nikakvim ozbiljnim politikama, već se nadvikuje, blati protivnika i zapravo nastoji sve skupa svesti na trbuhozborstvo lutkara, gotovo nastup pjevača. Pa budući da je vodeći protukandidat aktualne predsjednice s još tvrđe desnice doista u bivšem životu bio pjevač domoljubnih pjesama, to je i ona osjetila potrebu da se okuša u klapskom pjevanju s klapom MUP-a Sv. Mihovil u izvedbi arije “U boj, u boj”, iz opere Nikola Šubić Zrinjski, iako s upitnim uspjehom. Ako tada nije popucala koja srpska čaša dok je predsjednica kamerama pokazivala svoju uvulu, teško da je bilo većih rezultata u podizanju domoljubne svijesti i galvanizacije biračkog tijela, osim provale sprdanja u medijima i po društvenim mrežama. Veću sprdnju s predsjednicom izazvao je samo njen supijani govor, gdje se činilo da oronula bivša zvijezda kabareta Lily Marlen posrće pred američkom generalicom, kojoj se uporno nastojala svidjeti i možda malo razveseliti okupljenu militariziranu ekipu u stilu Rite Hayworth. Ako je odlazak tekstopisca Radeljića prouzročio takav debakl, može za slijedeći nastup angažirati autore svoje omiljene pjesme iz 90-ih Moje domovine, Zrinka Tutića i Rajka Dujmića (ako nije u zatvoru).

Dok je predsjednica tako usijavala društvene mreže, mirni Škoro nam je polagano počeo razjašnjavati svoju biografiju. Kako je od propalog studenta i pjevača postao uspješan biznismen, doktor ekonomskih znanosti i političar. No, to uopće nije neki problem u Hrvatskoj, kao što znamo. Svatko ima bar devet života, a biografija koliko god treba, prema potrebi, i ništa nije nemoguće. Čovjek uopće ne razumije stotine tisuća nezadovoljnika koji su otišli raditi u Irsku, Njemačku i druge zemlje, kad se ovdje nude takve nevjerojatne prilike za uspjeh.
Barem svaki drugi čovjek i domoljub je mogao postati barem konzul u Pečuhu i to bez blagoslova Gojka Šuška, ako ne i nešto bolje. Jedini preduvjet je da ima neke veze s Matom Granićem, Hercegovinom ili rodbinu u Baškoj Vodi. Sve ostalo bi se moglo nekako samo od sebe posložiti i odviti. Iz Pečuha se može relativno lako doskočiti do bliske Budimpešte, kako pokazuje primjer Bandićevog rođaka Ivana Bandića, a na kraju i do Njemačke, razvidno na primjeru još jednog mirnog čovjeka iz Plenkovićeve pozadine, novog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića- Radmana. Taj je mirni čovjek u svojih 30 godina otkako je u HDZ-u uspio steći pozamašnu imovinu koja se procjenjuje na 28,5 milijuna kuna, što u nekretninama (11), što u autima (BMW, 2), što u drugoj imovini (skupi satovi itd.). Donekle je u tome zasluga i njegovog oca, vrlo kreativnog biznismena u firmi Agroproteinka, povezanoj s PIK-om Sljeme, a onda, naravno i s našim gradonačelnikom Zagreba, g. Bandićem, koji je ovog puta odustao od vlastite predsjedničke kandidature, sljubljen sve više s HDZ-ovim srukturama u gradu i šire.
Jedina nezgoda koja je zadesila Grlića Radmana u tom istinski zvjezdanom trenutku njegove karijere jest skandal i blamaža s diplomatkinjom Elizabetom Mađarević, koja je na facebook-u za svoje prijatelje objavila rasističke izjave o ljepotama bijele Europe, što bi moglo poslužiti i kao reklama hrvatskom turizmu, što je nekako načačkao i objavio Index, a prenijeli mnogi mediji po svijetu, uključujući njemačke medije, te britanski BBC i Independent. Čini se da je osobito odjeknula činjenica da je navedena diplomatkinja svoju objavu napisala na engleskom jeziku, pa je bilo lako uvjeriti se u istinitost njenog rasizma, te da je doista predstavljala Hrvatsku na najvišoj razini, kao prva tajnica veleposlanstva u Berlinu. No, slične su ili još odbojnije izjave zastupnika Glasnovića, koji joj je dao podršku, te same predsjednice.
Zoran Milanović nešto je dotle zarzao po medijima u svojem fajterskom stilu kao boksač Zocky, sinjski pastuh, i izgubio se, ne nastojeći se previše potrošiti već u prvoj rundi. Umara to čovjeka. Uostalom, zašto bi on komentirao diplomatski skandal Grlića Radmana i njegove bivše tajnice, čovjeka s kojim je navodno bolji nego i sam premijer Plenković. Kako se distancirati od onih kojima si sličniji nego što želiš priznati. Naravno, izjave su bile u stilu da je Kolindino ponašanje nedopustivo i tako dalje. Bilo bi lakše da to može otpjevati, a kako se predsjednička kampanja sve više sliči nastupima pjevača, a Kolakušić će vjerojatno kao skinhead stilski zauzeti pozicije kao pjevač Death Metal banda Mislavi, u kojem će gitaru, bas i bubnjeve svirati također Mislav Kolakušić, to se čini prikladnim da Zocky to svoje pokuša nekako odrepati u stilu Bolesne braće ili TBF-a. Možda mu upravo to nedostaje da dohvati tih 10 punti razlike između sebe i Kolinde, ili alternativno sebe i Škore, nakon što uđe u drugi krug predsjedničkih izbora.

Jan Klasinc

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame