Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Turisti: Naše vrijeme – Rock and roll s porukom je za roba za dinosaure, ali jebeš život bez iluzija

Nakon zabavnog retro rocka “Samo ljubav” neilyoungovska naivnost riječkih Turista, zapravo više njihova autorskog pogona Vlade Simchica Vave nastavlja u revijalnom tonu u novom singlu koji će najaviti album amblematskog naslova “Revolucion”.

Riff n roll je teren kojim gitaristički nerv dobrog duha riječke scene suvereno vlada. U novoj stvari osobito taj dio je izražen. Karamboliranje riffom u stvari koja iz garažne snage vozi prema melodičnom i vrlo čisto produciranom refrenu zvanja na “stajanje zajedno”. Doima se da bi borbenoj poruci pjesme više odgovaralo prljavije garažno produciranje u smjeru manje poliranja rock and rolla, oduzimanjem Brody Dale a dodavanjem Bikini Kill srdžbe. Radiofonija je ionako odavna nestala za ljude dobrih namjera, a sisa i guzica ovdje nema, tek sjajno montirani DIY video pastiš ilustracija koje je to naše vrijeme.

U vrijeme aplikacija i brikanja iluzija gdje se zajedništvo dokida na snazi zajednice i grupa na društvenim mrežama, takve se poruke čine naivnima i prosto je ne vjerovati da postoje ljudi koji vjeruju u promjenu i kroz pjesme i stihove pokušavaju promovirati zajedništvo. S druge strane, njihova pojava je prijeko potrebna jer ostavi li se sve letargiji 2.0 generacije kapitulacija je potpisana odavna bez bijelih zastava. U revolucije ne vjerujem niti bih vjerovao da se šezdesetosma kasnije događala, ali u stvari tipa “Naše vrijeme” koje će partizanski pasti, uvijek. (JA)

7.5/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame