PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Aktivacije neiskorištenih gradskih prostora: Od Zagreba do Dubrovnika i natrag

U suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Centar oblikovanja svakodnevice poziva sve zainteresirane građane na javni panel na temu modela i smjernica za dodatnu aktivaciju postojećih neiskorištenih gradskih prostora namjenski za kulturni sektor. Panel se održava 30. rujna 2019. od 15 do 18 sati u ZgForumu na adresi Gajeva ulica 27, Zagreb. Moderirana diskusija namijenjena je zainteresiranoj publici, dionicima u kulturnom sektoru te predstavnicima državnih i gradskih institucija.

Cilj panela je detektirati elemente postojećih načina, procedura i mehanizama za rješavanje potreba za prostorom, a koji se mogu unaprijediti kako bi adekvatnije odgovarali na stvarne potrebe u kulturnom sektoru. Ovim putem Vas pozivamo da svojim prisustvom i aktivnim  sudjelovanjem doprinesete što kvalitetnijoj i konstruktivnoj raspravi. Dosad su u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice Antonija Komazlić i Antun Sevšek mapirali dostupne prostore u vlasništvu Grada Zagreba kako bi se u njima organizirale kulturne aktivnosti koje bi poslužile kao primjer kratkoročnog iskorištavanja gradske infrastrukture. Osim mapiranja, u planu je i izrada prijedloga izmjena i dopuna pravilnika o ustupanju gradskih prostora na korištenje s ciljem namjenskog dinamičnog aktiviranja gradskih prostora za kulturne i kreativne industrije.

Uz predstavljanje projekta Centar oblikovanja svakodnevice, panel će adresirati pitanje potreba temeljem iskustava aktera u kulturnom sektoru te pitanje trenutnih mehanizama ustupanja gradskih prostora na korištenje i možebitnih unapređenja tih mehanizama.

Moderator: Antun Sevšek (arhitekt i istraživač, te programski koordinator u Savezu udruga Operacija grad koji se bavi praćenjem i analizom prostorno-planskih dokumenata na gradskoj i nacionalnoj razini, politikama upravljanja gradom i razvojem inovativnih institucionalnih modela)

Sudionici:

Uz predstavnike projektnih partnera – Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacača Sjenki i Grada Zagreba, očekujemo sudjelovanje predstavnika/predstavnica nadležnih državnih institucija i jedinice lokalne samouprave:

Krešimir Partl (Ministarstvo kulture RH, državni tajnik), Jelena Šakirovska (Ministarstvo državne imovine RH, voditeljica Službe za poslovne prostore), Eva Brunović (Gradski ured za kulturu, viša stručna savjetnica za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu). Na panel su pozvani predstavnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba

Na panelu će sudjelovati i predstavnici dobrih praksi: Ira Payer (Design District Zagreb), Karla Paliska i Petra Milički (festivali Dan D i Plan D), Ivana Borovnjak (OAZA – Projekt Ilica, Made in Ilica), Matea Munitić Mihovilović (Pogon), Karla Pudar (Domino project – SuKultura) i drugi, te odvjetnica Sanja Artuković.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame