Glazba POP COOLTURA showbiz

Tribute to Ginger Baker: Legendarni bubnjar supergrupe The Cream

Legendarni britanski bubnjar grupe iz 60-ih Cream, Ginger Baker koji je umro u nedjelju u bolnici bio je jedan od najhvaljenijih svjetskih rock bubnjara.

Ginger je jedan od osnivača grupe Cream uz Erica Claptona i Jacka Brucea 1966. Njegovi prijatelji i članovi benda, basist Jack Bruce i gitarist Eric Clapton u manje od dvije godine prodali su 35 milijuna ploča i proslavili se hitovima poput I Feel Free, Sunshine of Your Love, White Room i Crossroads.

Cream se smatra prvim superbendom, premda su se raspali nakon samo tri godine na vrhuncu karijere. Njihov album Wheels of Fire bio je prvi dvostruki platinasti album na svijetu.

Godine 1969. je s Claptonom, Ricom Greshom i Steveom Winwoodom osnovao grupu Blind Faith, a nakon toga 1970. vlastiti sastav Ginger Baker’s Air Force koji je eksperimentirao s jazzom i rockom.

Zbog višegodišnjeg pušenja i do 50 cigareta dnevno Ginger je 2013. obolio od KOPB-a (kronične opstruktivne bolesti pluća), zatim narkomanije koje se riješio tek početkom 80.-ih i zbog degenerativnog osteoartritisa patio je od kronične boli u leđima a operirao je i srce.

U sjećanje na njega probrali smo neke od sjajnih dionica.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame