Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

J.R. August: Crucify Me – Hrvatski pop kulturni proizvod za izvoz u svijet

Karijera mladog zabočkog pijaniste i pjevača Nikole Vranića sve je samo ne tipična priča o uspjehu. Naravno, on još po mjerilima domaće estrade nije ni blizu uspjeha, ali je svakako skrenuo pozornost na sebe i svoj rad. Od skromnih DIY izdanja do prije nekoliko godina unatrag došao je do svog debi albuma za Croatia Records unutar koje će imati promotivni mehanizam doprijeti do zavidno većeg broja slušatelja. Sad nećemo spominjati sve one zanimljive biografske detalje po kojima su Coldplay skrenuli pažnju na njegov rad, ali su sve te reference vrlo značajne kad čujete njegov novi singl.

Raspeće i biblijski motivi su nešto što JR Augusta progoni otpočetka karijere ali na ponešto drugačiji način od primjerice velikog pjesnika tamne strane Biblije – Nicka Cavea. JR August povremeno imate dojam pati od kompleksa Boga i zasigurno voli svoje lice, postoji taj ego trenutak i zasad još uvijek zdrava razina narcisoidnosti pri kojoj on voli biti primjećen, izdvojen iz mase, istaknut. U video formi mogli su to izvesti malo suptilnije s obzirom na biblijske reference kojih se dotiču, a koje su mogli iskoristiti s više pažnje za estetikom poput Tarsema za “Losing My Religion”.

No, u glazbenom dijelu ne možete mu oduzeti baš ništa a dodavati bi bilo suvišno. Vrlo bogato postupa s melodijama, zvuči kao izvođač zastao između utjecaja mirnijih pjesama Kings Of Leona, osobito vokalnoj izvedbi Caleba Followilla i Fathera Johna Mistyja koji se nameću kao očiti uzori pri skladanju ovog dijela pjesama za debi album “Dangerous Waters” koji je ovih dana dobio svoje izdanje. JR August izvrsno pjeva, šalje autorsku poruku, melodije su mu prijateljice a s muzama nema problema. Njegova ekstrovertiranost lako može završiti u nekim opskurnim kutkom karijere, ali zasad je na dobrom putu postati još jedan autorski izvozni proizvod iz Hrvatske kojemu se može pokloniti bilo gdje u svijetu. (Dijana Čelić)

9/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame