Aktualno Glazba Interview POP COOLTURA showbiz

JR August: Poistovjećujem se s Isusom, mislim da bi svatko od nas to trebao!!!

Uz objavu debitantskog studijskog albuma “Dangerous Waters” za Croatia Records, zabočki kantautor Nikola Vranić alias JR August nam se priveo pod dop mag križ. Popričali smo o karijeri nekad, sad i sutra.

1. Je li Dangerous Waters ostvarenje sna ili tek početak snova?
Oboje! To je moja prva zaokružena umjetnička izjava na koju sam izrazito ponosan, ali isto tako to je prvi od mnogih albuma koje ću objaviti tijekom svog života.

2. Je li inozemstvo i karijera vani nedostižna ili normalan slijed karijere?
Što se mene tiče, to je normalan slijed karijere nekoga tko je odlučio uspjeti, a piše na engleskom jeziku. Vrlo je teško izgraditi karijeru u bilo čemu i bilo gdje, a izgraditi je u nečemu toliko subjektivnom kao što je glazba i to u svijetu zahtjeva ogromnu količinu rada i predanosti.

3. Hoćeš li opet pokušati doći do nekog shortcuta poput Coldplaya tko bi mogao reći za Crucify Me želimo ovo poslati u svijet?
Nikad nisam želio biti u centru pozornosti samo zato jer je netko slavan rekao da radim nešto što zavređuje pažnju. Želim polako, ali sigurno osvajati srca ljudi muzikom i pjesmama koje pišem, a sve ostalo će se posložiti upravo zbog toga.

4. Kada je počela tvoja glazbena karijera kao djeteta a kada ovaj profesionalniji smjer?
Počeo sam svirati sa 4 godine, sa 6 sam upisao osnovnu glazbenu školu za klavir. Već u 6. razredu počeo sam zarađivati džeparac svirajući u restoranu, u 8. sam formirao prvi bend, a do kraja srednje škole svirao u njih 40-ak. S 20 godina bio sam pozvan da se pridružim Voodoo Lizardsima, rock bendu koji je namjeravao izgraditi karijeru u Americi, a nakon njegova raspada sam uz njegova pjevača, kantautora Zacka Dusta prvi put vidio kako izgleda vizija nekoga tko se želi baviti glazbom, svirati po svijetu i sve to raditi na engleskom jeziku. Po povratku s turneje po Los Angelesu odmah sam krenuo pisati pjesme na engleskom jeziku i radim to od tada!

5. Koje je tvoj status na domaćoj glazbenoj sceni? Ima li mjesta za napredovanja ili si zadovoljan?
Pa uvijek ima mjesta za napredovanje! Oni koji tako ne misle imaju sumnjive standarde!

6. Molim te reci nam nešto o stalnom provlačenju biblijskih motiva? Poistovjećuješ se s Isusom ili?
Biblija mi je najdraža knjiga i volim biblijske priče. Naravno da se poistovjećujem s Isusom, mislim da bi svatko od nas trebao. Nema ničeg zlog u želji da čovjek čini dobro.

7. Je li veći Nikolin talent, ego ili ambicija?
Ambicija, ego, talent. Nadodao bih i pojmove „strast“ i „rad“ i to na prva mjesta!

8. Nešto o stanju na domaćoj glazbenoj sceni. Sto misliš o njoj i koje kolege voliš slušati a bez kojih bi mogao?
Mislim da stanje na domaćoj glazbenoj sceni nikada nije bilo bolje što se omjera kvantitete i kvalitete tiče. Ne bih nikoga izdvajao jer ću sigurno zaboraviti spomenuti neke koji su mi dragi. Svatko od nas ima nešto svoje i to polako isplivava na površinu.

9. Croatia Records i ti. Odakle taj spoj od tzv DIY izvođača?
DIY pristup je nevjerojatno zamoran i čovjek se izgubi u moru obveza. Croatia Records mi je pristupila i sada zajedno gradimo moju karijeru najbolje što znamo i umijemo!

10. Tvoji glazbeni uzori i najdraži izvođači?
Volim sve velike kompozitore i kantautore, od Mozarta i Chopina do Dylana i McCartneya. Trenutno slušam puno country glazbe i modernu indie glazbu.

11. A tvoje muze i preokupacije? Koje su najčešće?
Muze su uvijek tu, samo su ponekad tiše, a ponekad glasnije! Treba ih pustiti da rade to što rade, a kad su spremne ja to samo trebam zabilježiti za sva vremena. Preokupacije su mi trenutno promoviranje albuma, snimanje spotova za singlove, probe s bendom i zborom, dogovoranje koncerata, plasiranje glazbe u svijet … Sve ono što sam oduvijek htio, s tim da nije toliko zabavno kao npr. pisanje pjesama ili boravak u prirodi ili u ribičiji! U zadnje vrijeme vremena za ovo drugo je manje, no, trudim se ne zapostaviti niti jedan dio sebe tako da sam često vani, u prirodi, u šumi, na rijeci, na otvorenom gdje se mogu napuniti dobrom energijom i razmisliti o svemu dobrom i lošem što sam napravio i, naravno, ono loše svesti na minimum u budućnosti.

12. Kakav je koncertni plan promocija novog albuma? Hoćeš li osim u Zagrebu svirati po Hrvatskoj i festivalima i tko ti je koncertna agencija ili sve sam radiš još uvijek?
To je najkompliciraniji dio posla, dogovoriti koncerte! Svirat ćemo gdje god možemo, naravno, ukoliko će uvjeti biti prihvatljivi, ali se koncentriramo na Europu i festivale nagodinu! Imamo booking agenciju koja nam sređuje koncerte po regiji, ali najviše toga se još uvijek događa u Hrvatskoj pa zbog toga najviše tu i sviramo.

13. Po tvom mišljenju sto bi značilo uspjeti u glazbi…
Živjeti lagodno od stvaranja autorske glazbe i sviranja uživo po svijetu na način na koji sam ja to zamislio!

14. Tek je izašao album ali planovi nakon ovoga već postoje ili?
Sve mi je ovo novo i svaki dan naučim nešto što nisam znao dan prije. Ovdje prvenstveno mislim na glazbenu industriju i surađivanje sa izdavačkom kućom. Planovi postoje, naravno, ali se i spontano dogovaraju iz dana u dan, ovisno o reakcijama ljudi, prodaji albuma, koncertnih ulaznica itd.

 

15. Nezahvalno je možda ali kako si vrlo analitičan svjestan si svojih dobrih i loših strana pa ako možeš o njima progovoriti otvoreno

Cilj u životu nije mi samo živjeti od autorske glazbe već i biti čim bolji čovjek. Puno toga sam promijenio u sebi i na sebi u proteklih desetak godina, ali uvijek postoji mjesta za napredak. U tridesetima želim biti još otvoreniji, smireniji, empatičniji, strpljiviji i marljiviji nego što sam to sada. Jedna od mojih izraženijih osobina je bipolarnost pa se trudim i to svesti na najmanji mogući minimum, koliko god je to moguće.

Dijana Čulić

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame