Celebrities film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz

Umro je Branko Lustig: Oscarovac i glasoviti filmski producent

U Zagrebu je u 87.-oj godini života umro istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig.

Rođen je u Osijeku 1932, a tijekom Drugog svjetskog rata bio je zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen jer je bio židovskog porijekla. Njegova mučna i teška iskustva iz logora ilustrirana su dijelom filmom “Schindlerova lista”, Stevena Spielberga, nagrađivanom Oscarovcu kao jedan od najboljih i najpotresnijih ratnih filmova ikad. Lustig je 1955. diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te započeo profesionalnu karijeru u Jadran filmu, velikom filmskom centru za proizvodnju i distribuciju filmova gdje je kao location manager, asistent režije, produkcije i producent bio angažiran u gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije.

“Guslač na krovu”, “Sofijin izbor”, “Limeni bubanj”, “Vjetrovi rata” i “Rat i sjećanja” samo su neki od filmova i serija na kojima je radio.

1988. seli u SAD, gdje nastavlja graditi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent surađujući sa Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, radeći na filmovima “Pad crnog jastreba”, “Hannibal”, “Kraljevstvo nebesko”, “Američki gangster”, a “Schindlerova lista” i “Gladijator” donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA. Oscara za “Schindlerovu listu” 2015. donirao je Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Lustig je niz godina bio aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, zaklade posvećene izradi audio-vizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta.

Od 2008. bio je predsjednik Festivala tolerancije – JFF Zagreb, ex Festival židovskog filma, koji se svake godine organizira u Zagrebu, ali i u gradovima nekoliko drugih država regije.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame