Aktualno Glazba POP COOLTURA

Paraf reunion i regionalna turneja: “Zastave” i treća faza djelovanja riječkog proto punk benda

Riječki nedavno okupljeni punk veterani Paraf kreću na veliku regionalnu koncertnu turneju koja započinje 13. prosinca Novom Sadu, u Firchie Think Tank studiju, a nastavlja se 14. prosinca u beogradskom Domu omladine. Na turneji će promovirati album CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sve njihove albume i singlove, kao i dosad neobjavljeni live album te vinil Zastave, nedavno reizdan kao specijalno izdanje povodom 35. obljetnice originalne objave.

Kombinirana postava Parafa, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem kao vokalima, članovima obje izvorne postave te glazbenicima koji su već nastupali u koncertnim postavama benda spremna je za povratak na pozornice. Da je tome tako, pokazali su već u ožujku, na ovogodišnjoj riječkoj promociji box-seta kad su energičnim i žestokim nastupom oduševili publiku u klubu Palach, kao u danima kad su krčili puteve za inventivniju glazbu na ovim prostorima. Njihov se žar nije nikada ugasio, a sada se opet rasplamsao i legendarni je band spreman za nove nastupe po regiji.

Koncerti u Novom Sadu i Beogradu bit će prilika za sve ljubitelje punka, post-punka i novog vala da uživaju u energičnim, pravim rockerskim izvedbama legendarnih pjesama među kojima su Narodna pjesmaMoj život je novi valŽivjela JugoslavijaJavna kupatilaZastave te novi singl Bez lica koji je band snimio nakon 33⅓ godine.

„Drago mi je da se nakon toliko desetljeća opet vraćamo u Novi Sad i Beograd! Veselimo se nastupu pred publikom koja nas zna od samih početaka, koja je zajedno s nama stasala. A veseli nas u publici vidjeti i mlađe generacije, klince koji se nisu ni rodili kad smo počinjali, a ipak nas slušaju danas“, kaže Valter Kocijančić.

Paraf je ključno utjecao na glazbena zbivanja nekadašnje države. Bili su među prvim punk pojavama izvan Velike Britanije, a uz ljubljanske Pankrte, u korak su slijedili globalni glazbeni prevrat koga su iz Britanije vodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi. Bili su ključna pojava punk i novovalne eksplozije uz čije je djelovanje nastala bogata scena; nadovezali su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, strip crtači, ogroman broj novih glazbenih sastava. Druga postava banda trasirala je post punk standarde i realizirala izvanserijski album Zastave 1984. godine.

Album Zastave koji predstavlja njihovu treću fazu djelovanja, donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak Parafa. Zastave su zaboravljeno remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock  glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati na Balkanu tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, Zastave su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Također, to je jedan od najraritetnijih albuma na ovim prostorima s obzirom na malu inicijalnu nakladu, tako da će ovo obnovljeno izdanje razveseliti ponajviše ljubitelje vinilnih zapisa.

Turneja se nastavlja u veljači sljedeće godine nastupima u Ljubljani, Zagrebu i Rijeci.

 

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame