autorski tekstovi Celebrities KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM Zabava

Nema alternative: Najjači su najljigaviji – Od Kolinde do Škore preko Zoke i Miroslaveka

Kandidati se vole postavljati kao da nema alternative. Aut Cezar aut nihil. Ili Mislav ili je svejedno. Ili sad il nikada. Rastavni veznik je na cijeni.

Oni bi rastavljali ljude, ali samo prividno, jer druga alternativa je lažna. Svejedno. Nikada.

A Zoki bi valjda te druge strpao na psihijatrije. Jer kako itko normalan može biti protiv normalnosti kao takve?! Pa nisu valjda nenormalni.

Kolinda, međutim, ne rastavlja. Njeni su zajedno i znaju. Što? Znaju da ništa ne znaju? Ako to kaže Sokrat, on je mudar, ali ako to kaže običan čovjek, znači da ima HDZ-ovu člansku iskaznicu. Koja zamjenjuje diplomu i doktorat, već prema potrebi. A opet, što reći? Birajte manje zlo? HDZ uvijek izvadi Tuđmana kao Kviska iz ormara. Gledajte, mi smo baš takvi kakve je Njofra htio. Tih Njofra ima bar sto, kao i njegovih kipova. I ne možeš reći koji je od njih gori i veće zlo. Svi zajedno. Dok se SDP ne voli prisjećali Račana, još od vremena kad je Milanović rekao O, captain my captain. Kapetana su potopili skupa s brodom. Iako, mora se priznati da ga je i sam kapetan za života poput Titanica već nasukao na ledenjak zvan Milan Bandić. Prijetvorni ljudi.

Ovi ostali pak nemaju maske, osim lažnog Bandića, koji je tu masku navukao na lice kao junak filma Maska, da bi preko maske na njega prešle super moći. Đapo je pravi Ante Pavelić prije Pavelića, kao veliki vezir Iznoogud kalifu Al Prašidu. A bio je to isto Paragi i Tuđmanu, ali ovom drugom samo iz pristojne daljine.

Mislav nema maske. On je to što se vidi. Iako, baš se i nema puno za vidjeti.

Josip Broz Tito je bio radnik i predvodio radnički pokret. To je nekako logično. Da je bio industrijalac, ne bi bilo previše logično da predvodi radnike protiv industrijalaca – buržuja. Zato je malo čudno da pokret protiv lošeg pravosuđa predvodi sudac. Mislim, Mislave, ipak si bio s njima. Jeli ste istu kašu iz iste zdjele. Brozu su stvari bile jasne – postoje klase i radnička klasa je ona koja treba predvoditi.

Mislav je sitni buržuj koji bi htio predvoditi propali srednji sloj, iz kojeg se, pokazuje povijest, regrutiraju fašisti. Dalija bi predvodila onaj srednji sloj koji još nije propao ili si umišlja da nije. A taj je ovdje vrlo tanak. Radnike bi onda trebao predvoditi nekakav radnik. A ne Ribić koji se vozi biznis klasom i ima menadžersku plaću. Sve naopako postavljeno. Bogate to ne zabrinjava. Oni imaju svoje poslušnike u policiji, pravosuđu i vojsci, i boli njih briga. Pobijedi li Kolinda, dobit ćemo još malo istoga, a ako pobijedi Milanović, s Plenkijem će podijeliti interesne sfere i SDP će ojačati i čuvati lijevi bok HDZ-a kao stožerne stranke, koji onda može bolje hendlati svoju desnicu. Tako bi Hrvatska ostala čvrsto u euroatlantskoj sferi. Ako bi pobijedio Škoro, ojačala bi protueuropska desnica i Hrvatska bi se više pozicionirala na Balkan i otvorila prema Rusiji.

Zato vjerojatno Mesić podržava Škoru, kao vječni ‘ruski igrač’. Treba vidjeti financira li Sberbank Škoru, ali tu je i propali Agrokor Fortenova. Sve skupa nije za podcjenjivanje, jer ima ekonomsku snagu, a poznato je da Rusi znaju iznenaditi. Oni polako iz pozadine slažu svoje domine i u pravi čas – hop – sve im padne u mrežu. Na zapadu spram Balkana ne postoji ta razina taktičkog i strateškog promišljanja, nego samo generalna strategija podjele sfera koja se u hodu dogovara s Rusima. I popušta im se. Ima se previše posla kod kuće i na drugim mjestima (npr. Kina). Tako da Škorine šanse za pobjedu uopće nisu loše. (Jan Klasinc)

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame