Aktualno Celebrities Glazba inmediasres Kritike mediji POP COOLTURA showbiz Zabava

Artan Lili: Maca/Foliram/Priča/Oud/Pedana – Pet puta je revolucionarnih pet puta za pomirenje ex Jugotona i srpskog novog talasa

Artan Lili su rasturili. Po prvi puta otkad se sećamo na glazbenoj sceni na Balkanu netko je izašao u pet dana s 5 video spotova i novih singlova kojima najavljuju novi album za Croatiu Records. Revolucionaran potez u svakom pogledu. Ne samo zbog velikog opsega (PET pjesama i spotova projekta) nego i zbog činjenice da nekadašnji Jugoton koji je bio dom za mnoge srpske novovalne/novotalasne izvođače objavljuje grupu koja peva na ekavici.

Vremena se menjaju. O svakoj pesmi i spotu ovog revolucionarnog podhvata pišemo s velikim oduševljenjem. Na trećem albumu kako ga najavljuju su odlučili da je vreme da odbacuju gitare namesto kojih je elektronika i atmosfera u prvom planu. Zbog opsežnosti koncepta sve pesme preslušasmo zajedno redakcijski (3 devojke i 2 muškarca) da bi o svakoj od pesama nekako uskladili mišljenje. Ali celokupni dojam je 8.5/10.

MACA – “Maca uvek dobije ono što poželi” pevaju u pesmi genijalnog elektroničnog ritma, malo glupavog stiha, ali kako kažu catchy fraza, odličan alternativni indie dance moment. (8/10)

FOLIRAM – senzualna i eklektično strastvena tema koja ima sjajnu, prigušeno erotičnu atmosferu u baladnom tempu, opet nešto slabiji tekst i vokalnu izvedbu, no estetika video spota podiže stvar na next level (8/10)

PRIČA – ovo su standardni Artan Lili na kakve smo navikli, odličan srednji tempo i plesni groove u dvoglasju, onako kako zamišljate da bi možda zvučali B 52 u 21 veku na ovim prostorima zemalja ex Jugoslavije (9/10)

OUD – Još jedna senzualna i zanosna u kojoj zamišljate što bi bilo da pevačica ima bolji vokal i da se ne zajebavaju toliko sa stihovima (7/10)

PEDANA – Zadnja od pentalogije novih pesama beogradskog alternativnog pop kolektiva Artan Lili karakterizira sve što smo spomenuli za prethodne, savršena atmosfera i instrumental, ali čudno pristupanje stihovima i celo vreme ostavljeno pitanje što bi s ovom glazbom mogla napraviti pevačica boljeg glasa i interpretatorskih mogućnosti (7.5/10)

Photo: Sanda Vitorović

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame