Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Michael Stipe: Drive To The Ocean – Taj glas i ta neobična ljepota

“Electron Blue” meets “Around The Sun” ili kako bi “Radio Free Europe” zvučala prvih dana treće dekade novog milenija. Ništa manje od glasa REM-a nije ni trebalo očekivati nego ambiciozne pop komade u kojima će samo frekvencije njegova glasa podsjećati na ono što je ostavljao s nezaboravnim bendom.

Nešto poput njegove more alter kolegice Kim Gordon koja je svojim debi solo albumom iskoristila elektroniku za novu noise ekspresivnost, na sličan je način u alter pop tonalitetima Michael Stipe odvezao slušatelje prema oceanu, radio oceanu. Svoj 60.-i rođendan slavio je novom pjesmom, nastavljajući upravo na najlogičnijim mjestima gdje je jednako prekrasna “Your Capricious Soul” otpočela solo avanturu.

Ovo je vrlo blisko radovima Thoma Yorkea, Laurie Anderson, Kate Bush, Bjork, Petera Gabriela i sličnih poznavatelja pop forme s elektronskim detaljima.

Jasno je kako je on mogao bez nas i koliko mu je trebala pauza za duboki udah nakon benda, ali kako smo mogli mi bez njega, to je daleko upitnije. Njegove prve dvije solo pjesme naprosto žude za zaokruženom cjelinom, albumom, turnejom i novim susretima s prijateljem koji nikad ne iznevjeri. Od šutnje do šapta, razlika se zove Michael Stipe. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame