Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Playground Hustle: Igle – Konačno nešto stvarno uzbudljivo na regionalnoj klupskoj rap sceni

Pozorni pratitelji zbivanja urbanog ogranka domaće glazbene scene zadnjih su nekoliko godina zabilježili eklektični fem duo Playground Hustle. Djevojke koje su od početka zajedničkog rada odlučile ne pripadati stilskim definicijama namjerno kriskrosajući žanrove od electra do rapa, u ovim granicama teško da su mogle imati pandana.

Inercija scene prema niskom broju klikova i nedostupnosti na formatiranim radio postajama odlučila je par godina držati ih u offu i prividnoj sjeni scene. No, kad je nešto dovoljno drugačije i drčno bar u nacionalnim i regionalnim okvirima treba samo izdržljivost ne bi li dočekale svoj trenutak.

Je li novi album “Igle” taj moment vrijeme (ne)će pokazati, ali ako je suditi po kvaliteti sadržaja – Ivona (producentica/beat makerica) i Megi (MC) zakopale su, uz produkcijski touch Shota iz Elementala, album koji bi da je objavljen tekuće godine imao puno vremena skrenuti pažnju na drugačijost i zakucati im status kao jedinog stvarno vrijednog friškog vjetra na domaćoj trapom devastiranoj rap sceni. Deminutivi po strani, ovim djelom vrijeme je za iskakanje iz začaranog kruga.

Nakon “Pikula” i “Kolovoza”, pomalo bad timing objave novog albuma (potkraj 2019.) neće spriječavati ljude željne kopanja za novim. Upoznati se s djevojkama koje su svoj kunst isisavale pažljivo proučavajući i osluškujući moderne produkcijske trendove – gotovo je imperativ ako se javljate iz redova vjernih pratitelja scene. Ubacite li u njihov zvuk mash up tunes Die Antwood, Dalek, Death Grips, Billie Eilish, a dodate li im mladost i svježinu energije balkanskog prostora – dobija se neslućeni potencijal.

Iako duboko ukorijene u alter stavu, Playground Hustle na aktualnom albumu pokazuju kako im fucked up beatologija ne čini loše, dapače. Stvar s Kandžijom “Tl;Dr” TLDR :))) nabacuje Remi iz Elelemtala novu djevojku uz koju se neće osjećati usamljeno za mikrofonom kao predvodnica i usamljena zaštitnica tuzemnog rapa s viškom estrogenom. Naslovna “Igle” uz verbalnu asistencija Shota doziva Bitcharke na Travi, dok s “Petar Panom” zvuče opasno i opako, a “Wolf” s “pavleisdead” zakucava eksperimentalni dio njihova electro matha. “Mladež bez Boga” neće im donijeti simpatizere među 80% potencijalnih prog katolibana države, no daleko da su na njih računale. I dok se čeka bilo što s muške strane mimo povratka Tram 11 ili novih singlova u potezu Krankšvester – Vojko Vrućina, Playground Hustle su ponudile nešto novo.

  1. Broken beats, traženje melodija, lomljenje očekivanih vokalnih struktura, sve su kockice kojima djevojke sklapaju interesantan glazbeni mozaik. Igle bodu, pikaju, ostavljaju trag. Domaća scena definitivno još nije spremna za progresiju ovog tipa, ma koliko precizno ocrtale vlastiti vizualni identitet, no okviri RH kifle zadovoljavaju samo one koji ne vide širu sliku. Playground Hustle srećom nisu jedne od tih. Na terenu je da ih prepozna. (JA)

8/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame