Aktualno film inmediasres Kritike POP COOLTURA showbiz

Honeyland: Prerazvikani dokumentarac o siromašnoj pčelarici s 2 nominacije za Oscara

Među ovogodišnjim Oscar buzz filmovima našao se i jedan regionalni koji odmah doživljavamo kao uspjeh. Dvije nominacije za Oscara zaradio i je makedonski dokumentarni film Zemlja meda (Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov).

Nominiran je u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, kao i za najbolji strani film a dosad je osvojio brojne nagrade među kojima su tri nagrade Sundance Film Festivala (Najbolji dokumentarni film, Najbolja fotografija i Posebna nagrada žirija), a New York Times ga je krajem 2019. proglasio filmom godine.

Priču je to pčelarice koja živi sa svojom slijepom majkom u siromaštvu i oskudici kilometrima daleko od civiliziranog svijeta, u ostacima planinskog sela, bez struje i vode. Međutim njezina se svakodnevica mijenja dolaskom novih susjeda, brojne obitelji koja se također počinje baviti pčelarstvom.

Radi se o estetski sjajno snimljenom dokumentarcu, izrazito pažljivo biranih beauty kadrova u kojem se filmski krugovi klanjaju načinu otkrivanja oporog života koji izgleda kao pred 70 godina u 21. stoljeću. Odmah moram reći ni po čemu nije opravdan toliki buzz. Snobovski elementi prepoznavanja “filma godine” samo su ustupak vrlo škrtom narativnom miljeu zbog kojeg se forma i sadržaj izmjenjuju na način da imate dojam kako se radi o filmu polaznika tečaja lijepe fotografije i darovitih studenata kamere, a ne o dokumentaristima koji su napravili uistinu groundbreaking materijal. Kinematografija filma je iznimno pažljivo realizirana, rađen je po principu tanke priče i minimalizma u svakom pogledu. Ali to je ujedno sve što vam se nudi. Korektno, solidno, gledljivo, sporo i daleko od genijalnog kako mu tepaju filmski “znalci”.  (Andrija Perić)

7/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame