Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz

Urban & 4 – Div: Pjesma je sjajna, ali spot…

O pjesmi je kolega već pisao u recenziji netom nakon izlaska, sad ćemo se malo osvrnuti samo na spot. Tko voli Urbana & 4 navikao je na potragu simbola, metafora, slika, spajanje video umjetnosti s njegovim skladanjem.

“Div” je dobra, melankolična pjesma koja zvuči malo na marš i stalno mijenja u zvuku. Video spot je radio istarski koreograf, plesač, video redatelj Matija Ferlin kojeg ste u sličnoj ulozi mogli vidjeti u spotu Pipsa “Volio bih da me voliš”.

Sklonosti “body artu”, suvremenom plesu često su na tankoj granici bacanja svega i svačega s “opravdanjem” umjetnosti.

Upravo se takav dojam stiče gledajući video ekranizaciju Diva. Radi se o redanju fotografski vizualnih neobjašnjivih i nepovezanih kadrova koje vežu dvije osobe u plesnim pokretima koje baš i nisu ples. U umjetnosti je tokom 19. stoljeća iskonstruiran pojam larpurlartizam, a time je objašnjeno preko velike većine moderne.  Estetski smjer zasnovan na tezi da su stil i umjetnička djela sama sebi svrha i da ne trebaju objašnjenja ili pravila. To je video Div. Nedefinirano i neodređeno onda bi moralo značiti da je umjetnost. Možda je. Pjesma je 8 do 9, a spot je umjetan:) (Dijana Čelić)

6/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame