Aktualno Glazba POP COOLTURA showbiz Zabava

Najstariji hrvatski pjevač: Bruno Petrali u 95.-oj godini obradio “Sve moje jeseni su tužne”

Bruno Petrali, doajen jugoslavenske zabavne glazbe i najstariji hrvatski pjevač koji je navršio 95 godina, s beogradskom je pjevačicom Milicom Jelić snimio dvojezični cover jednoga od prvih šlagera na ovim prostorima ‘Sve moje jeseni su tužne’, autora Žarka Petrovića. Glazbenu nadgradnju singla ‘Gli Autunni Miei Son Tutti Tristi’ osigurala je sve probitačnija riječka croonerska atrakcija Sarah & The Romans. 

Mix skladbe napravio je proslavljeni hrvatski producent Edi Cukerić (Gustafi, Hladno pivo, Darko Rundek, Chris Eckman, Arsen Dedić…), dok je mastering singla uobličio poznati talijanski producent Antonio Baglio (Giana Nannini, Vasco Rossi, Jovanotti, Eros Ramazzotti, Il Volo, Robert Palmer…). Napravljene su dvije verzije skladbe: jedna s kompletnim talijanskim prepjevom koji je napravio Bruno Petrali i druga koja kombinira talijanski prepjev i originalne stihove na srpskom jeziku koje je napisao Žarko Petrović.

Foto | promo

Bruno Petrali originalni je izvođač beguinea ‘Jesenja elegija’ najpoznatijeg po refrenu ‘Sve moje jeseni su tužne’, a snimio ju je 1956. Dvije godine kasnije pjesmu je proslavio Dušan Jakšić, vlasnik drugoga jugoslavenskoga solističkog LP-ja ‘Melodije domaćih autora’ (prvi je ‘Pjeva vam Ivo Robić’) koji je uključivao i taj hit. Pjesma je postala instantni evergreen, a i danas je možemo čuti u repertoarima starogradskih ansambala.

Bruno Petrali je snimio 18 pjesama koje su kao singlice izašle na tržište, a kontinuirano je pjevao na plesnim terasama Rijeke i Opatije. Američki, kao i talijanski hitovi sa San Rema bili su neizostavni dio Petralijeva programa. Naglašena romantika njegovih pjesama spojena s ugodnim glasom, donijela mu je u pedesetih godina prošlog stoljeća veliku popularnost.

Milica Jelić beogradska je dirigentica i klasična pjevačica koja je nastupala s ansamblima kao što su Simfonijski orkestar RTS, Simfonijski orkestar Berlin Sinfonieta (Njemačka), Simfonijski orkestar Savaria (Mađarska), Orkestar za suvremenu glazbu KUG (Austrija), Orkestar San Cresentino (Italija), Zbor i ansambl Alliluia čiji je osnivač i s kojim osvaja brojne nagrade te mnogi drugi.

Foto | Roko Špoljar

Sarah & The Romans riječki je band sa širokim repertoarnim rasponom retro-prizvuka od bluegrassa do šlagerskih melodija. Objavili su album ‘First Date’ 2017. za njemačku diskografsku kuću AGR Television Records, a upravo pripremaju i drugi album. Prva suradnja grupe Sarah & The Romans s Brunom Petralijem nastala je 2016. godine kad su objavili pjesmu ‘Una Sola Volta Ci Si Ama’. Tekst za evergreen poznat u hrvatskoj inačici – ‘Samo jednom se ljubi’ napisao je upravo Bruno Petrali, dok je glazba djelo Ive Robića. Aranžman kojim dominiraju violina, harmonika i mandolina (kao i na novom singlu) u suvremenoj produkciji daju tim skladbama istinski ugođaj europskoga glazbenog nasljeđa.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame