hrana inmediasres mediji PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA TOP VIJEST

Korona virus: Dobrodošli u novo doba – Kina širi zarazu, svijet strepi i odbija vjerovati u širinu i ozbiljnost posljedica

Dobrodošli u 21. stoljeće. Doba potencijalnog Trećeg svjetskog rata i potencijalnog istrebljenja pola ljudske populacije, virusima na primjer.

Najnoviji slučaj pomaka u tom smjeru je Korona Virus izašao iz kineskog grada Wuhana (nagađa se na tržnicama sirovim mesom). Svjetska zdravstvena organizacija u prvi mah nije prepoznala ozbiljnost problema te je od proglašenja umjerene opasnosti izdala priopćenje o povišenom stanju pripravnosti vezano za hendlanje virusa.

Korona virus pripada obitelji respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka. Korona virus je srodan virusu SARS koji izaziva smrtnost kod svake desete osobe. Prema posljednjim podacima, korona virusom zaraženo je do današnjeg dana više od 2800 osoba, a od posljedica zaraze preminulo je njih 80.

Brojka će sigurno rasti. Mediji ne pridonose mirnom rješavanju stvari. Dapače, paniku nije više problem posijati. Da bi se situacija primirila valja iz provjerenih izvora i pouzdanih savjeta stručnjaka stati na loptu. Sumnja se da se korona virus najprije pojavio kod životinja pa se vjerojatno proširio i na čovjeka. Poznato je da korona virus uzrokuje upalu pluća, no način prenošenja još uvijek nije poznat, iako je vrlo vjerojatno kapljičnim kašljom, neopranim rukama, izostankom higijene, direktnim disanjem u prisutnosti zaražne osobe. Virus se može prenijeti s čovjeka na čovjeka ili sa životinje na čovjeka. Simptomi zaraze korona virusom uključuju: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Dosad nije zabilježeno dovoljno informacija koje bi poslužile za razumijevanje načina prenošenja i kliničku sliku manifestacije novog virusa, no znanstvenici ubrzano rade na otkrivanju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), objavila je mjere opreza koje pomažu ljudima da se zaštite od korona virusa, a to su:

  • nošenje maske preko usta u slučaju zaraze
  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija
  • izbjegavanje bliskog kontakta s domaćim i divljim životinjama na područjima pogođenima virusom
  • često pranje ruku, pogotovo nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima i boravka u njihovoj okolini
  • termička obrada mesa i jaja
  • stavljanje maramice prilikom kihanja i kašljanja

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame