Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Lika Kolorado: Kontura – Zacementirani u prosječnosti

Nakon suradnje s mladenačkim herojem Srđanom Sacherom na ploči “Biser, ambra, jantar”, jednom od najugodnijih iznenađenja prošlogodišnje glazbene ponude ovih prostora, Filip Riđički ponovno se posvetio matičnom bendu Lika Kolorado s kojim je upravo predstavio drugi studijski album “Kontura”. Asistiranje istinski velikom autoru poput Sachera ipak se nije pretjerano odrazilo na zvijezdu TV-serije Crno-bijeli svijet pošto novih jedanaest pjesama Like Kolorado pati od istih problema koji su prvijenac “Smiješ zaurlat” zacementirali u prosječnosti.

Po pitanju produkcije i sviračko-vokalnog dijela priče za pretjerane prigovore nema mjesta, no zagrebački četverac previše se rijetko susreće s pjesmom usporedivom s radovima očitih im uzora. Utjecaji grupe ravnomjerno su raspoređeni između najvažnijih stvari koje su se u inozemnom indie rocku dogodile u zadnjih 10-15 godina (Arctic Monkeys, The National, Arcade Fire…) te domaćih sastava poput Pips, Chips & Videoclips ili upokojenih Ramireza. Ovo drugo posebno se odnosi na tekstove koji se prečesto gube u kvazipoetskim metaforama kakve su se znale zalomiti i Ripperu, ali na novom materijalu povremeno bodu uši do te mjere da uspijevaju pokvariti i glazbeno obećavajuće stvari kao što je “Vrag” (“Vidi vraga kako čaga”).

Istini za volju, “Kontura” donosi i nekoliko dobrih pjesama, prvenstveno uvodnu “Gorilo”, baladu koja postepeno prerasta u daleko najinteresantniju temu na albumu, i singl “Spasoje”, smješten negdje između Franz Ferdinanda i Kings Of Leon. Gitarist i autor glazbe Vanja Senčar bio je na pravom putu i s eteričnom “Reci bilo što” te elektronikom prošaranom “Vodom”, ali ni te se skladbe nisu razvile u nešto što bi ih malo duže moglo zadržati u memoriji slušatelja. (Vedran Harča)

5,5/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame