DOP TV PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Eksplozija meteora iznad Zagreba: Nebo dobro gađa

Danas je iznad Zagreba popodne eksplodirao meteor. Građani su čuli veliki prasak a rijetki su imali prilike videom zabilježiti fantastični fenomen koji se rijetko viđa i još rjeđe doživljava. Stručnjaci govore kako se radi o normalnoj pojavi te da nema mjesta panici niti slutnjama nekog smrtonosnog asteroida.

Hrvatski astronomski savez je detaljno objasnio o kakvom se nebeskom tijelu radilo.

Iznad Hrvatske je jutros eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) oko 10:30 – 10:31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10:34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalnih šteta nema. Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, a jedina do sad poznata video snimka je sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, gradić Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije od Zagreba.

Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao “potencijalni meteoriti” nemaju nikakve vrijednosti.

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame