Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Ogenj & FA Koprivnica: Kaj nebi bilo – Ljudi, ovoga nam treba nužno, hiperpozitiva na maksimum

Vruće, vruće, brzo, brže, novu pjesmu su unatoč velikoj svjetskoj krizi lansirali veseli Podravci Ogenj. “Kaj nebi bilo” je unikatan spoj punkerske energije i podravskog etno melosa. Odsvirali su to kratko, jasno, brzo, energično, furiozno, zarazno, baš onako nekako kako su Cinkuši zvučali na izvrsnom debi albumu “Zeleni kader”.
Iz prvih taktova pjesme otkrivamo da Ogenj još jednom pije s tradicijskih izvora, a djevojke i mladići Folklornog ansambla Koprivnica nas grlenim pjevanjem u jednostavnom dvoglasju pozivaju da krenemo na ovo kratko i intrigantno putovanje. Glazbene vinjete pjesme “Kaj nebi bilo” kulminiraju u snažnom, upečatljivom refrenu testiranom na pozornicama diljem regije i šire, kojeg su među ostalima uglas pjevali Sinjani na svojoj kuli Kamičku, ali i Nijemci u Hamburgu te Poljaci u podnožju Karpata.
Novi singl i fantastičan prateći video spot snimljen je u suradnji s Folklornim ansamblom Koprivnica i u njega je utkan niz elemenata jedinstvene nematerijalne kulturne baštine. Jednostavna stvar, zapakirana u polka poskočice sa zaljubljivom temom na violi i urnebesnom gitarskom solažom u punk maniri – “Kaj nebi bilo” ugrijat će srca snažnije od proljetnog sunca.
Prateći video spot još jednom spaja tradiciju i modernizme. U ritmove “Kaj nebi bilo” ukomponirani su koraci čardaša, specifičnih vrtnji u kolu i poznatih podravskih podbijanja. Svi ti plesni elementi specifični su kako za Podravinu, tako i veći dio alpske etno zone Hrvatske. Članovi Folklornog ansambla Koprivnica nose narodnu nošnju Koprivničkog Ivanca, jedinstvenu i prepoznatljiviju podravsku nošnju koju krasi poseban ivanečki vez čije je umijeće izrade zaštićena nematerijalna kulturna baština Hrvatske i koju s ponosom prezentiraju i van granica Lijepe naše.
Predstavljeni singl ujedno je najava drugog studijskog albuma benda u nakladi diskografske kuće Dancing Bear. (CD)
10/10

Ogenj & FA “Koprivnica” – Kaj nebi bilo
Album “Si kak jen”, na kojem će se naći upravo objavljeni singl, predstavlja plod kontinuiranog rada i nebrojenih kilometara provedenih na turnejama po Europi na kojima su izgradili pjesme koje će ovom prilikom objediniti u jedinstvenu cjelinu. Ogenj će ovim albumom, čije su snimanje i produkciju još jednom povjerili iskusnom Anti Prginu – Surki, predstaviti jednu novu dimenziju sastava, što kroz nove članove benda, što kroz intenzitet i slojevitost novih pjesama.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame