Celebrities Glazba POP COOLTURA showbiz TOP VIJEST

Diskobiografija Josipe Lisac je na vrhu prodaje domaće top liste: Samo se ne zna broj prodanih primjeraka

Diskobiografija, box izdanje Josipe Lisac i ovoga je tjedna dospjelo na top listu domaće prodaje. Na box setu koji se sastoji od četiri CD-a nalazi se čak 70 pjesama koje slušatelja kronološki vode kroz bogatu karijeru ove kraljice rock i pop ekstravagancije, a o kakvoj je karijeri riječ govori i podatak da je Josipa Lisac ove godine trebala primiti Porina za životno djelo, da se dodjela nagrada moga održati.

Tako na ovom luksuznom izdanju možete poslušati neku od pjesama poput Voljeti to je radost Arsenove Što me čini sretnom, iz 1968. godine pa sve do Arestantove ode Steničici objavljene prošle godine, koju je otpjevala u pratnji slovenskog glazbenika Janija Hacea, člana popularne grupe Siddharta i autora nekoliko njenih pjesama.

Nije snimala pjesme unikatnih melodijskih i harmonijskih rješenja, hermetičnih, nadrealnih stihova ili revolucionarnog zvukovlja. Više-manje bile su to pop pjesme standardne profesionalne strukture kojima su njezin uzbudljivi, moćni glas i pažljivo dizajniran, izazovan imidž osvajali put do srca i sentimentalnih spomenara njezine posvećene publike. U tomu je, u ravni masovnog ili komercijalnog, uglavnom ostajala ekskluzivna, nerijetko u manjini ili kako bi Miljenko Jergović lijepo rekao – mimo svijeta. Sama i svoja. Kritika je nije uvijek slavila. Ili je ostajala bez teksta na ekstra dimenziju kako njezina vokala tako i pojave, korigirajući se često naknadnom pameću.“, samo su neke od riječi cijenjenog urednika ovog box izdanja, Siniše Škarice.

Osim pregršt izvrsnih pjesama, u bogatoj knjižici ovog box seta nalaze se i sve naslovnice s kataloškim brojevima na kojima su se odabrane pjesme prvi put pojavile. Naslovnu fotografiju i fotografije u knjižici  potpisuje Mare Milin. Na vrhu prodaje domaćih izdanja i još jednom se našla legendarna kompilacija Bombardiranje New Yorka, koju izdaje Dancing Bear.  Drugo mjesto zauzela je Antologija Miše Kovača, a na trećem mjestu prodaje domaćih izdanja našla se Mia Dimšić i njezin najnedavniji album Sretan put.  Oba albuma donosi Croatia Records.

Na top ljestvici stranih izdanja na broj jedan našlo se novo izdanje Nightwisha, naziva Human. :II: Nature., u izdanju Trolika. Na broju dva je legendarni Neil Young uz album Le Noise, a na trećem se mjestu našao sastav Sepultura i album Beneath the Remains, a oba na hrvatsko tržište donosi Dancing Bear. Zbog izvanredne situacije prouzročene pandemijom virusa COVID-19, tjednu top-listu prodaje Hrvatska diskografska udruga donosi na osnovu podataka prikupljenih s internetskih trgovina diskografskih kuća.

FOTO: MARE MILIN

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame