Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Them Moose Rush: Dancing Maze – Najbolji stvarno alternativni rock band u Hrvatskoj i regiji

Them Moose Rush su neobični mladići. Iza sebe imaju debi  „To Future Miss Sunshine“ (2013.), dva EP-a -„Three π One“ (2014.) i „Three π Two“ (2015.), a pre aktualnog albuma „Dancing Maze“ (2020.), imali su jednako strašan „Dont Pick Your Noise“ (2018.) na konto kojeg su obišli dobar deo Europe i UK na turneji (Berlin, London, Dublin, Köln, München, Prag itd.).

Oni koji žele da čuju će Led Zeppelin, oni nešto mlađi će dobiti At The Drive In ili njihovu kasniju inkarnaciju Mars Volta, sve te neke pionire i najbolje predstavnike screamo rocka. I onda još kad im dodate kombinatore The Battles – najbliže ste došli da točno definišete zvuk koji proizvode na svoja tri instrumenta. U Hrvatskoj a ni na Balkanu nije neobično da ste drugačiji jer scene gotovo da i nema, tako da kad su maštoviti muzičari u pitanju prostor da su primećeni se otvara sam od sebe. Od prvog albuma Them Moose Rush su daleko više koncentrisani na svet nego na Hrvatsku. Oni su možda najbliži pandan Repetitoru s naše strane regije. Bar ako se računa ambicija i pogled u svet.

Belovarski Them Moose Rush je vrlo neobičan bend i njihov zvuk je bukvalno mnogo sličan krilatici koju im lepe inozemni mediji a ta zvuči: „Pušteni s lanca“. Sve što ste čuli o njima dosad vredi i za njihov novi album post math rock matematike – oni stvarno jesu beskrajno zabavni i inventivni, drski i nesputani eksperimentatori koji stvaraju fuziju groovea, psihodelije, prog rocka, noisea, pa i jazza, a glazbeni konoseri u njima čuju luđaštvo Mr Bunglea i Captaina Beefhearta.

Mnogo je tu matematike, kombinatorike i poigravanja koji ne može da bude za svačiji ukus. „Album smo nazvali Dancing Maze jer smatramo da odlično sažima smjer u kojem se naš stil i zvuk razvijaju. Pokušali smo izbalansirati naš groovy (Dancing) i matematički spektar (Maze) i
postići da album bude nekonvencionalan, ali u isto vrijeme catchy. Uvijek su nas privlačile nepravilne mjere, a ovdje smo dodatno obratili pažnju da slušatelj ne ide za tim, već doživi nešto uzbudljivo, a da ni sam ne zna opisati zašto. Mi već odavno ne čujemo uopće kad je neka mjera 3/4, 7/8 ili 4/4, već jednostavno stvaramo glazbu koja se spontano kanalizira kroz nas.“ – objašnjava Nikola Runjavec, vokal benda.

Sve pesme na albumu nazvali su po imenima likova koji plešu kroz labirint gde svaki od njih ima jedinstveni put i atmosferu kojom pristiže do cilja. Nekad su to poznate osobe kao Dolly Parton koja u jednoj pjesmi brije svoje majmune i to je smešno. Snimanje i produkciju potpisuju zajednički Mark Mrakovčić, Borna Mijolović i Them Moose Rush. Za mix i master zaslužni su Mark Mrakovčić i Them Moose Rush. (Dejan Orešković)

9/10

POPIS PESAMA
01. Rays Dancing Maze
02. Jeffs Transcending
03. Annies Moles
04. Jerrys Bacon Flavored Vegan Potion
05. Judes Got Another
06. Dollys Wedding Song
07. Nigels Food Falling

08. Sonnys Hidden Money
09. Yvonnes Getting On
10. Chriss Cake Crisis
11. Jacks Secret Algorithm

 

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame