autorski tekstovi inmediasres KOLUMNIZAM mediji Politička aktuala POLITIZAM PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA

Zašto su izbori potpuna propast demokracije u Hrvatskoj: Glasala samo trećina građana Hrvatske – Manjina odlučuje o većini

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u nedjelju je u Hrvatskoj svoje biračko pravo na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora iskoristilo je milijun i 150 tisuća birača ili njih 34%. To je nekoliko postotaka manje nego zadnjeg trenda iz 2016. kada je u istom periodu glasovalo je 37%, tj oko 107 tisuća birača više.

Po broju zainteresiranih, izašlih birača i dalje prednjači 1. izborna jedinica  (dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba) u kojoj je glasovalo njih 37,67 %, a najlošije odazive i najmanje zainteresiranih ima 5. izborna jedinica (Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županiju i Vukovarsko-srijemska županija) (30,88 %).

Preslika ostatka države što se tiče trendova izlaznosti donekle u istom postotku prati rezultate ostvarene na prošlim parlamentarnim izborima. Ono što se nameće kao uočljivi pokazatelj stanja u Hrvatskoj je većinska nezainteresiranost građana za promjene u društvu te činjenica da se u takvom brojčanom rasporedu snaga parlamentarizam pokazuje samo kao privid.

Dokle god se ne uveze obavezno biračko pravo dotle se ovaj privid demokracije može smatrati regularnim parlamentarnim izborima.

Činjenica je jedino to da u Republici Hrvatskoj zainteresirana manjina odlučuje o nezainteresiranoj većini i da takvo stanje odgovara većinskim pobjednicima – HDZ-u. Da bi izbori bili regularni nužno je postaviti kvotu na 75% izlaznosti ili bar natoplovičnu većinu biračkog tijela. Sve dotle nema govora o demokraciji i parlamentarizmu već samo njenom prividu. (CD)

 

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame