Aktualno Glazba Kritike POP COOLTURA

Mašinko: Izgubljenom vremenu – Kako se pleše na punk?

Zagrebački punk rock šank rock bend Mašinko predstavlja novi singl i videospot „Izgubljenom vremenu“ s aktualnog albuma „Danas ću, sutra ću“. “Koje su naše motivacije? Što želimo? Ima li pravednost ikakvu težinu? Kant, Hegel ili Fichte? Kako se sjećamo? Čega se sjećamo? Kod mrtvih…kod dalekih…kod preboljenih? Da li je sve već odavno napisano… u Gilgamešu…Tukididu ili Ibn Khaldunu? Kako se nosimo sa
smrću? Ili naprosto tko zasluzuje referencu…Tex Willer…Mort Cinder ili Maus? Kant.“ – komentira inspiraciju za tekst pjesme autor Srđan Grbić, basist Mašinka.

Glavnu ulogu u videospotu nosi mlada plesačica Anđela Marković, buduća maturantica Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje koja se obrazuje za zanimanje scenski plesač. Njezina neopterećena i srčana improvizacija predstavlja netipični spoj dvije raizgled potpuno nespojive stvari, suvremeni ples i punk glazbu.

Singl „Izgubljenom vremenu“ nalazi se na posljednjem studijskom albumu Mašinka, „Danas ću, sutra ću“ izdanim za Dostavu Zvuka & Dirty Old Label. Ovaj „pop punk rekvijem za milenijalce“, kako ga je nazvala kritika, dobio je i epitete „odmjerenog, ubojitog i preciznog; odličnog punk albuma kojem je teško pronaći manu“.

Početkom godine Mašinko su rasprodanim koncertom u Vintage Industrialu proslavili 10 godina benda. Iza sebe imaju eksplozivni prvijenac „Mašinko“ (2010.), hitoidnog nasljednika „Svugdje je doma, al lijepo je najljepše“ (2014.) te dva split albuma – „Frakturko“ (2011.) s bendom Fraktura mozga i „Godina majmuna / Majmun godine“ (2016.) s Debelim precjednikom. Prije novog albuma „Danas ću, sutra ću (2020.) izašao im je maxi singl „Punim plućima / Veća lopata“(2018.) s kojeg su oba singla dobila spotove, baš kao što je i posljednje izdana punk rock petarda „Cmrok 2“ u kojoj su opjevali nezaobilazan gradski lokalitet Jakuševac te bacili prozivku vladajućima i apatičnim građanima. U 10 godina postojanja svirali su u svim dijelovima Hrvatske, bilo klupski ili festivalski, kao i u mnogobrojnim gradovima regije. Ističu se i nastupi ispred velikana scene s kojima su dijelili pozornicu na velikim dvoranskim koncertima – Hladno pivo, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Let 3, a među posljednje se ubraja i svirka prije legendi Zabranjeno pušenje te nedavna, konačno dočekana svirka u dvorištu
zagrebačkog kluba Medika kao iskra nade u nestabilnim vremenima. (CD)

7/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame