Aktualno izložbe POP COOLTURA PRIRODA & DRUŠTVO SVAŠTARA Tehnologija

Zvučni karburator: Predstavljena neobična arty instalacija u Rijeci

Riječki Plato pokraj Exportdrva prošli vikend je bio mjesto predstavljanja Zvučnog karburatora u sklopu 3. izdanja festivala Sailor. Glavni dio festivala bio je predstavljanje arhitektonskog rješenja, Mrletovog dosad najvećeg pothvata – Zvučnog karburatora.

Stroj koji bi, prema ideji Damira Martinovića Mrleta, trebao uz pomoć frekvencija i zvukova grada na Rječini pretvarati morsku vodu u jedinstvene skulputure od soli, predstavljen je kroz koncept koji su uz Mrleta osmislili Miroslav Rajić i Marin Račić – članovi riječkog arhitektonskog studija MR 2.  Riječ je o srcu koje na sebi ima pola milijuna optičkih vlakana koja pulsiraju u crvenoj boji u ritmu gradskog zvuka, pritom skupljajući zvuk grada od Trsata pa sve do paviljona u centru grada u kojem se nalazi sam karburator koji taj zvuk materijalizira.

Znanstveno-umjetnički projekt zvučnog karburatora namijenjen je svim posjetiteljima, koji se isto tako mogu spojiti putem priključaka te od osobnih dijelova tijela stvoriti zvučni zapis, odnosno vibracije.

„Svaki grad ima svoj identitet. Svaki grad ima svoj zvuk, frekvenciju u kojoj svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične, sebi svojstvene znakove života. A kako zvuči Rijeka? Uhvaćen na jednoj od njezinih prepoznatljivih točaka – Trsatskoj gradini, taj identifikacijski zvuk Rijeke spaja se s jedinstvenom zvučnom konstrukcijom koja usisava i raspršuje morsku vodu. A sve kako bi se ponovno vratio u novom identitetu –  skulpturi od soli. Materijaliziran i jedinstven, baš poput mornara.“ – rekao je Mrle.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame