Aktualno autorski tekstovi Celebrities film KOLUMNIZAM Politička aktuala POLITIZAM POP COOLTURA showbiz Zabava

Priprema, pozor, “Kumek”: Dario Juričan najavio zadnju verziju dokumentarca o Milanu Bandiću

Iako se već nekoliko godina govorka ne samo u filmskim krugovima o dokumentarcu o Milanu Bandiću kojeg je nakon Todorića na zub uzeo redatelj, istraživački novinar, TV voditelj i bivši predsjednički kandidat Dario Juričan, već godinama se čulo samo o odgađanjima i prekrajanja nekoliko verzija filma.

Sada je na svojoj predsjedničkoj službenoj stranici na Facebooku Juričan objasnio u “pokajničkoj” maniri što se događa s projektom.

Obraćanje prenosimo u cijelosti.

“DI JE FILM KUMEK?!
Snimanje filma počelo je u ljeto 2016. Omg! Prošlo je skoro četiri godine kada smo kolega redatelj Bojan Radanović i ja šetali po poljima Pogane Vlake zajedno s krijumčarima duhana 😉
Mještani su bil nervozni; najbolji sin Gruda izašao je iz zatvora (sjećanja su još bila svježa!) i malo ih je htijelo naglas pričati o tom čudotvorcu. Suđenja su mu počela tek 2019. Isprva je dolazio prilično usran, da bi se kasnije opustio i šegačio na suđenjima pajdama. Od tamo su iznikle njegove bravure da je: „tata dobro uigranog orkestra“. Nekako mi uvijek bude žao što nije imao snage reći: Da je kriminalac biti lako, bio bi to sva’ko.
Dobri sudac Sessa dao mi je dozvole za snimanja na svim procesima pajdama. Deseci sata materijala je snimljeno u sudnici. Od toga će u film ući dvije minute…
Prvu verziju filma napravili smo prije 9 mjeseci. Sakupila se probrana ekipa kolega filmaša koji su uz šljivovicu i janjetinu gledali film. Film završi, a glavni komentar je: ok, sad kad si nam pustio ovu mlaku juhicu, ovo predjelo za sirotinju, di je glavno jelo, di je film?
Auč! Kaj sam mogao… Vratio sam se u montažu i tražio novi put ka glavnom jelu, izbirljivom nepcu kritičara i kolega. Materijala je bilo i previše, samo je trebalo napraviti dobru mjeru.
(Da budem iskren, ima materijala za seriju od jedno pet nastavaka… a nema te televizije koja bi bila istinski zainteresirana)
A onda su krajem godine došli Predsjednički izbori i ništa više nije bilo isto. Film je opet dobio novu dimenziju koju se nije moglo iznegirati.
Postao je jasno da vadim rukavice i da je stvar osobna. Jesam li pukunuo?
Jesam. Ali mi nije žao.
Kad će se otvarati spomenik Milanu Bandiću, najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku u povijesti, moći ću reči da sam dao sve od sebe da pokažem što on u zbilji je: jedan rezač etiketa.
Drugu verziju napravili smo nakon izbora. Opet se našao uski krug gledatelja i glavni komentar je bio: ok, desert je dobar, di je glavno jelo, di je film?
Montažer i ja nismo očajavali. Zaključali smo na tri dana kritičare u sobu dok iz njih nismo iscjedili sve kaj su nam imali za reči. Tu treba napomenuti da su rasni kritičari najbolje što se filmu u fazi postprodukcije može dogoditi. Oni žele gledati najbolji mogući film i to se poštuje i njih se sluša. Oni su testni gledatelji i bolje je popiti njihovu kritiku i anticipirati prijedloge nego čitati osmrtnicu filmu na stranicama medija…
Treća verzija filma zahtijevala je nešto novo, nešto drugačije: osobnu ispovijed, najveću žrtvu. Nije više bilo skrivanja. Sve karte su se stavile na stol. Žuč je mogla poteči.
Treću verziju napravili smo prije par dana i dali na gledanje.
Jutros me nazvao Tibor, producent, kaže vidio je film jučer… šutnja.. napetost raste (ubit ću ga vlastitim rukama!) i onda je kratko rekel: to je to. E da, glazba ne štima, ali da se srediti. Kako smo siromašni, opet se krpamo. Odahnuo sam. Možemo dalje!
Film sada ide u fazu peglanja zvuka, slike, dodavanja animacija. To će potrajati oko dva mjeseca. Ovo je film koji je najveći (sočni) čušpajz kojeg sam ikada napravio i teško da će se to ponoviti.
Početkom listopada 2020. mogla bi pasti premijera. I tu smo u problemu! Kina će najvjerojatnije biti zatvorena, a film ne može na online platforme (rent/prodaja) jer iskustvo kaže da ga se odmah piratizira – što znači da se produkciji uskraćuje novac s kojim ćemo raditi novi film „Isus Krist naš svagdašnji“. Još uvijek tražimo najbolje rješenje. Najsretniji bi bili kada bi se pojavio mecena/e filma i sponzorirao s 200.000kn da film besplatno ide na YouTube da narod uživa k’o prasci. Pa neka se sponzorove reklame vrte u cijelom filmu.
Eto. To je mala storija. Neka mi bude oprošteno što se toliko dugo čekalo, ali jedno je sigurno, razočarani biti nećete 🙂”

Dario Juričan, redatelj

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame