Aktualno Celebrities film inmediasres mediji POP COOLTURA showbiz

Umro je Jiri Menzel: Slavni češki redatelj koji je bio blizak i radu u Hrvatskoj

Veliki češki filmski i kazališni redatelj, dobitnik Oscara Jiri Menzel, preminuo je u 82. godini, objavila je njegova supruga Olga na svojoj Facebook stranici.  Jiri Menzel je postao poznat po debitantskom dugometražnom filmu “Strogo kontrolirani vlakovi” iz 1966., za koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a za Oscara je 1986. nominirana i njegova popularna komedija “Selo moje malo”.

U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama te je bio važan sudionik češkog novog vala, a često je bio na meti komunističkog režima, primjerice film “Ševa na koncu”, snimljena 1969., bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida. Još neki od popularnih naslova su mu bili: “Zločin u djevojačkoj školi” (1965.), “Hirovito ljeto” (1968.) i “Služio sam engleskog kralja” (2006.).

Radio je i u Hrvatskoj, režirao je predstave “Nemoćnik u pameti” i “Budala za večeru” u zagrebačkom kazalištu Komedija. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 80-ih je postavio Hamleta, a 1990. u Teatru ITD režirao je s Ivicom Boban Machiavellijevu Mandragolu.

 

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame