Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA showbiz Zabava

Goran Bare i Majke: Noćas prelazim rijeku – Preglumljavanje i metafora za osnovnu školu

Bare pati, bori se sa životom, isusovske muke ga opet tište, u lancima je, okovima, rđavim i teškim, ali ih vuče, pritom razbije koju flašu i napravi ušminkane grimase prije nego noćas prijeđe rijeku. To je otprilike sve čega se sjećate nakon što pokušate preživjeti “antički” zbor koji mu u backu refrena stalno podcrtava “na na na na na na”. Sve ono što biblijski Nick Cave jeste pritom blueserski Bare nije. Nit je autentičan uz sva ta skidanja i gurkanja s životom, nit je impresivan u svojim križevima i boli, nit je uzbudljiv s tim repetitio repetitiorum fingiranjima.

Novi solo singl ex frontmena Majki koji ima predgrupu tj gažerski bend Majke a zapravo su Plaćenici fini je kontrapunkt onima kojima se svidio odlični prethodni minimalistički trip “Rođen za suze”.

U njegovom prelasku rijeke nastavlja se ispovjesna mumljajuća fantazmagorija u kojoj se raspravlja s životom i opetovanjem i raubanjem jednog te istog motiva. Uz izvrstan, lagano valjajući instrumental i povremeno vrsno ušminkano biranje kadrova riječkog redatelja Filipa Gržinića, novo Baretovo jaukanje i narikanje pred životom je ispaljen metak iz zračne puške. Ne bi trepnuli ni glineni golubovi. (JA)

5/10

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame