Aktualno Celebrities Glazba Kritike POP COOLTURA sex showbiz Zabava

Božo Vrećo & The Provincals: Saba – Pametna atmosferična elektronika i ženska mitologija

A ha, evo nam i najpoznatije balkanske sevdah djevojčice s novim potencijalnim hitom. Mala medijska i glazbena pauza bosanskog pjevača Bože Vreće nije utjecala puno na njegovu kreativnost. Vratio se “jači nego ikad” s novim singlom i video spotom “Saba”. Za one koji žele znati malo više na što se Božine nove poetske metafore odnose – Saba je turcizam – drevno kraljevstvo na jugu Jemena, zemlja legendarne “kraljice od Sabe”. Pametna elektronika je plesno okruženje za oživljavanje mitologije koje je Božo htjela poručiti fanovima.

Više o autorskim inputima napisala je sam izvođač: “Saba je pjesma koju sam napisao iz ljubavi prema svim ženama, mojim Muzama koje svaka na svoj način jesu Kraljice od Sabe, ma kakvo vrijeme da je oko nas, ma kakav nemir i strah da je u nama, ma kakvo biće da je pokraj nas, žene imaju svoj kosmos ljubavi, nadnaravnu snagu da sve istrpe, sve nadjačaju i sve prebole, one su čuvarke boli, noćobdilje tuge i same po sebi neprolazna Ljubav čiji sjaj ne jenjava. Kraljica od Sabe, Makeda ili Bilkis je ona koja je pred kralja Solomuna došla čistog srca, i baš takva kakva jest, potpuno slobodna i oslobodjena pravila,dostojanstvena, dualna i posebna i kao biće i kao vladar, možda u tome i leži tajna mudrosti i jakosti, biti svoj, uživati u sopstvenom biću i dakako ne biti rob sistema i društva koje nameće svoja pravila, kraljica od Sabe je u nama, ljudima od svjetlosti, koji ma gdje da smo i ma u kojem stoljeću da živimo imamo svoj naum, misiju i ljubavnu moć koja se širi, nadopunjuje i isijava, gdje bih bio da sam se osvrtao za onima koji su me htjeli pokoriti,uništiti i povrijediti, zato i kažem, slušajte sebe i svoju moć intuitivnog bića u vama, ono je jače od svih zala, ono je ljepše od svih zvjezdanih noći, nadrastite nemani oko vas i budite sinonim za slobodu, moja Saba. Suradnja je to i simbioza sa sjajnim sarajevskim dvojcem pod nazivom The Provincials, Edin Gazić i Adnan Banjić, sa kojima je bilo divno uskladiti fantastičnu glazbu, sve te čudesne zvuke koje stvaraju i moj glas koji se prožeo u pjesmi koju sam iz srca pustio van. Tekst koji sam napisao nalikuje onima od prije par stotina godina i ta spona modernog i avangardnog a s druge strane autentično tradicionalnog, mističnog i sakralnog, postao je pečat mog opusa i stvaranja i siguran sam da ćete se pronaći u njoj i voljeti je, jer tu samo čista ljubav ljubavlju progovara. Snimano je na tri sjajna lokaliteta, Počitelju, kuli Hercega Stjepana u Ljubuškom i na Pješčanim piramidama u Foči”.

Eto sad i to znate. Poseban je, drugačiji isto, neobičan, pa ako uz to uspijete progutati gomilu nadrobljenih mitoloških arty farty gluposti, ostaje vam jedna vrlo dobra i atmosferična electro pop pjesma. (Ivan Perić)

6.5/10

Tagovi
Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame