Aktualno Celebrities film inmediasres POP COOLTURA showbiz

Umro je Mustafa Nadarević: Legenda jugoslavenskog filma i jedan od najboljih glumaca ovih prostora ikad

Legenda jugoslavenskog filma Mustafa Nadarević preminuo je u 78. godini života netom nakon otpuštenja iz bolnice gdje je bio tretiran zbog karcinoma pluća.

Karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine je postao i članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glumio je u brojnim predstavama, a filmsku je karijeru započeo u filmu ”Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. da bi potom odigrao ulogu karijere u Vrdoljakovoj adaptaciji Krležinih “Glembajevih” gdje je maestralno uz Enu Begović igrao Leonea Glembaja.

Uslijedili su filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987., pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Kao reditelj debitirao je 1992. predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

TV publika 21. stoljeća ga najviše pamti po ulozi Izeta Fazlonovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”, dok mu je zadnja filmska uloga bila u Vrdoljakovom kritiziranom epu “Gotovina”.

Redakcija

Redakcija

Komentari

Reklame